Annons: Sponsrat innehåll

Rätt (flug)utrustning för söderns havsöringar

Publicerat Senast uppdaterad

I dag har det varit premiär för havsöringfiske längs Skånekusten. Förhållandena verkar över lag ha varit bra och fisket verkar enligt de Fiskjournalen pratat med ha varit riktigt bra.

Havsöringen är på många sätt en perfekt flugfisk. Så här års går den mycket nära land där den bland annat äter räkor och märlor, bytesdjur som det finns mängder av flugmönster som imiterar.

I kallt vatten kan det vara en enorm fördel att kunna fiska riktigt långsamt. Väljer man en flytlina och oförtyngda flugor kan man fiska nästan hur långsamt som helst.

Så fort det blir några grader varmare jagar öringen mer aktivt och då kan istället en intermediate-lina, en lina som är viktlös i vattnet och snarare svävar än flyter eller sjunker, vara det optimala. De flesta flugfiskande havsöringfiskare har med sig både flyt- och intemediate-lina när man ger sig ut. Antingen har man två rullar eller så har man en rulle där man snabbt kan byta spole.

Greys har flera otroligt prisvärda flugrullar i mycket hög kvalitet. Storlek 7/8 är lagom. När man väljer spö till det här fisket brukar man rekommendera en 7:a eller en 8:a. Greys rullar är i modern storspole-design vilket är perfekt när en stor fisk rusar.

Moderna flugspön är fantastiska skapelser. Kvaliteten är genomgående så hög att man knappt kan gå fel så länge man inte väljer de allra billigaste. Scierra Memento är ett 4-delat spö på 9 fot som vi varmt kan rekommendera för Sydkustens öringar. Lätt, stiligt och med en aktion som matchar den blåsiga kusten och dess temperamentsfulla öringar perfekt.

För att utrustningen ska bli komplett måste man ha en backing under fluglinan på rullen. Backingen är en extra lina som behövs när en stor fisk rusar och fluglinan inte räcker till. I andra änden av fluglinan har man en tafs som både behövs för att kastet ska bli rätt och för att knyta fast flugan.