Rapportera om du ser regnbågar bland de lekande harrarna. Foto: Anders Lundin

Rapportera förrymda regnbågar – kan störa harrens lek

Publisert

Nu hissar harren seglen i många av norra landets bäckar. De simmar alltså upp i små vattendrag för att föröka sig, och därmed är det dags att ge sig ut på spaning för alla som vill se skådespelet.

Kring jämtländska Storsjön finns det flera små vattendrag som besöks av harrar under våren, men i år vill länsstyrelsen att folk håller ett extra öga på fiskarna. Efter de omskrivna rymningarna från en fiskodling i sjön så finns det nämligen oro för att regnbågar ska ge sig upp i bäckarna och konkurrera om utrymmet med harren.

Rymningarna har blivit en stor snackis, som Fiskejournalen tidigare skrivit om. Det har dragits upp tusentals regnbågar av privatpersoner under vintern, och Vattudalens fisk har polisanmälts av länsstyrelsen eftersom de misstänks ha lämnat felaktiga uppgifter kring rymningarna.
Länsstyrelsen vill försöka få en bild hur pass omfattande rymningen är, och hur regnbågarna påverkar ekosystemet. Skicka gärna dokumentation till anders.rydeborg@lansstyrelsen.seom ni ser regnbågar i Storsjöns tillflöden.