Adam från Norrköping tog turens största fisk, en torsk på nästan 8 kilo. Foto: Anders Nicander

Rapport från havet: 200 sjömil till fiskeplatsen – är det värt det?

Publicerat

Fiskejournalen åkte med Experience havsfiske på en fisketur som tog 16 timmar att genomföra. I yttre delarna av Skagerack utanför den jylländska västkusten hittade vi det fiske vi för några årtionden sedan hade på den svenska västkusten.

Fiske långt ut till havs kräver sin fiskare. Det är långt ifrån det enkla metet från bryggan i insjön. Här väger betet, eller pirken, ibland ett halvt kilo eller mer. Har man anlag för sjösjuka måste man vara väl förberedd och äta sjösjuketabletter för att kunna njuta av resan. På Gule rev, 30 sjömil väster om Hirsthals finns det fortfarande gott om fisk och danska turbåtar kör fisketurer för havsfiskeentusiaster. Från Björlanda utanför Göteborg till Gule rev tar det fyra timmar med Experience snabbgående katamaran.

Flera olika arter
Trots hårda nordanvindar och besvärliga havsströmmar lyckades gästerna på båten, bland annat, fånga torsk, långa, sej och bleka. Av de som åkt hit under tidigare år förstod vi att fisket var lite så där just den här dagen. Trots detta hade alla ombord bra med fisk i sina fångstbaljor och dagens största torskar vägde upp mot 8 kilo.

Frågan som dyker upp i huvudet är naturligtvis om det är rimligt att åka så långt för en dags fiske. Svaren kan vara många men jag tänker att det finns ett stort värde i att människor kan uppleva ett havsfiske som är så bra som det borde vara här hemma. Om människor vet kanske de vill och orkar kämpa för att vi ska få det tillbaka. Och upplevelsen av att fiska där ute, där horisonten är obruten av land i alla väderstreck, är ett minne för livet.
I ett kommande nummer av Fiskejournalen berättar vi om resan och vi får ta del av experternas tips för ett lyckat havsfiske.

Text: Anders Nicander