Annons: Sponsrat innehåll

Claes "Svartzonker" Claesson är Sveriges kändaste betesbyggare. Lyssna till hans prylsnack i artikeln här nedan.

Prylsnack med Abu Garcia och Svartzonker

Publicerat Senast uppdaterad

Sveriges mest kända betesdesigner Claes ”Svartzonker” Claesson har sedan 2012 arbetat med Abu Garcia och tagit fram mängder av produkter för predatorfisket. Samarbetet fortsätter med nya beten, spön och rullar.

Rullar
Claes har alltid varit ett fan av de runda Ambassadeur-rullarna som tillverkas i Svängsta och efter att ha fått vara med och designa två fina samlarrullar var det dags att ta fram en slitstark rulle för det krävande gäddfisket med tunga gummibeten och jerkbaits. Ambassadeur 5600 Svartzonker är byggd runt ett kromat mässingsstativ med ett tåligt drev i supermässing. Med klassiskt svarvade gavlar och rak vev är det verkligen en klassiker med modern touch. Rullen finns både som höger- och vänstervevad.

Claes har alltid diggat de runda Sverigetillverkade ambassadeurerna.

Med klassiskt svarvade gavlar och rak vev är det verkligen en klassiker med modern touch.

Spön
Den första generationen av Svartzonkers signaturserie är ett av Sveriges populäraste gäddspön – nu har den uppdaterade uppföljaren kommit. Klingorna, byggda på 30-tonsgrafit är nu kvickare i aktionen och responsen. Med Fujispöringar och rullfäste och skönt handtag i kork är det här ett spö för både finsmakare och grovarbetare i fiskets värld.
Claes egna favoritspö i serien är 8’6” spinnspöt med kastvikt upp till 140 gram. Det här spöt är ett riktigt allroundspö för gäddfisket och kastar allt från skeddrag upp till tyngre jiggar. Det finns även för haspelrulle för den som gillar det. För abborrfiskaren finns ett spinn och ett haspelspö med kastvikt upp till 21 gram. Dessa två spön har en känslig topp markerad med orange för att du ska kunna ha stenkoll på små pet på betet.
Kustfiskaren ska spana in de två haspelspöna på 9’2” och 10’2”. De är perfekta för havsöringsfisket, med djup aktion kastar de långt och fajtar fisken bra. Det längsta spöt i serien på 12’2” är designat för laxfiske i strömmande vatten och kastar vikter upp till 150 gram.

Svartzonkers spöserie finns i flera aktioner och längder.

Den första generationen av Svartzonkers signaturserie är ett av Sveriges populäraste gäddspön…

Tailbeten
McMio och McMy Tail var två av de första betena som Claes designade för Abu Garcia och kom ut på marknaden 2012. Succén var ett faktum och både nybörjare och mer erfarna gäddfiskare älskade de lättfiskade betena med hård kropp och mjuk svans – och de fiskar självklart lika bra fortfarande.’

McMio
McMy Tail har blivit mångas favorit tack vare att den är så lättfiskad och effektiv.
McMio JR

McMio och McMy Tail var två av de första betena som Claes designade för Abu Garcia och kom ut på marknaden 2012.

122 cm gädda som tog en shallowriggad McPike i färgen Nors.

McMy går från sida till sida när du jobbar med veven eller knycker lätt med spötoppen och går att fiska riktigt grunt. ­McMio funkar bäst med jämn hemtagning och spinnstopp, den stora svansen fladdrar lockande bakom kroppen. När gäddorna vill ha ett mindre bete är lillasyskonet McMio Junior ett självklart val, den går även utmärkt att fiske utan svans som ett mini-jerkbait.

Alla betena går utmärkt att modifiera för att knäcka koden som gäller för dagen. Testa att skruva av svansen och sätt en paddel bakom, eller varför inte sätta på en bigtail på McMion för att få ännu större profil och flytta mer vatten.

Gäddjiggar
McPike har sedan lanseringen fångat mängder med storgäddor, inte minst i Youtubeserien Pike Fight där Tobias Fränstam och Team Abu Garcia har haft stor framgång med den. Betet finns i tre storlekar, 25 cm, 21 cm och 18 cm. Alla riggas enkelt med stingertackel, offsetkrok eller vanligt jigghuvud. Håll utkik efter nya färger som dyker upp under hösten.

Jerkbeten
McJerk började Claes tillverka i trä för flera år sedan och har haft den som ett hemligt vapen på många tävlingar. Nu finns den även för alla oss andra. Det är ett jerkbete som du egentligen inte behöver jerka. Den går i vida s-kurvor vid stadig hemtagning och om du knycker med veven går den enkelt ut snävt åt sidorna. Det går tack vare det utmärkt att fiska McJerk även med ett längre spö. Dessutom kastar den nästan till horisonten – alltså väldigt långt. McJerk kommer i två storlekar, 12 cm/70 g och 15 cm/100 g.

McPike

Det är ett jerkbete som du egentligen inte behöver jerka. Den går i vida s-kurvor vid stadig hemtagning…

McJerk

Abborrbeten
Claes fiskar inte bara gädda, även abborren har funnits där hela fiskelivet. Ett av de absolut mest populära och effektiva betena för abborre är en liten jigg. McPerch har designats så den simmar på ett oerhört naturtroget sätt, både vid långsam och snabb hemtagning. Den finns både som shad- och curlymodell och gör sig riktigt bra med jiggskalle eller offsetkrok, eller prova dropshot, särskilt den minsta curlymodellen är utmärkt till denna metod där svansen dansar vid minsta rörelse.

McHybrid Baby är ett riktigt spännande hybridbete, utrustad med en liten paddel eller tail. Fäst beteslåset i den främre öglan för det grundaste fisket eller använd den övre öglan för något djupare och ­aggressivare gång. Vid vevstopp sjunker McHybrid Baby på ett mycket förföriskt och oregelbundet sätt.

McPerch
McPerch
McHybrid baby

Läs mer på abugarcia.com/

Många modeller att välja mellan i beteshinken.