Sjökorten stämmer ofta dåligt i skärgården. Foto: Länsstyrelsen

Populärt havsområde vid västkusten blir reservat

Publicerat Senast uppdaterad

Nu står det klart att naturreservatet Marstrands skärgård har bildats. Men inte för att stoppa människor för att komma dit – utan för att de ska kunna fortsätta komma dit i framtiden.

Marstrands skärgård, som ligger längst kusten i Kungälvs kommun, är ett populärt besöksmål för båtfolk. Det handlar om ett stort havsområde med mer än 200 öar och små skär, och med mycket varierande undervattensmiljöer. Syftet är alltså inte att förbjuda besökarna att ta del av exempelvis fisket och naturen, utan att det ska förvaltas utifrån ett långsiktigt perspektiv.

Måste få återhämta sig
Länsstyrelsen i Västra Götaland beskriver särskilt innerskärgårdens grunda mjukbottnar, där det tidigare fanns stora områden med ålgräs.
– Ålgräset i området har minskat kraftigt och de spillror som finns kvar behöver skyddas för att ålgräsängarna ska få möjlighet att återhämta sig, säger Anders Olsson, marinbiolog på Länsstyrelsen i en kungörelse.
Öarna i områdets yttre delar beskrivs också som betydelsefulla för sjöfågel och säl.
– Genom att bilda naturreservat får vi möjlighet att sköta öarna så att landskapsbilden bevaras och de djur och växter som är beroende av det öppna landskapet kan leva kvar. Vi planerar också att göra området ännu bättre för friluftslivet genom att bygga eldstäder, rastplatser och en toalett, säger Marie Tomingas, biolog på Länsstyrelsen.

Här kan du läsa mer om vilka regler som kommer att gälla i naturreservatet.