Annons: Sponsrat innehåll

Cutter. Ett av de mest effektiva abborrbetena bevisade Tobias Fränstam och David Lundh.

På abborrjakt med Team ABU Garcia

Publicerat Senast uppdaterad

Abborrfisket fortsätter att växa i popularitet och Team Abu Garcia kom överens om att jaga de randiga krigarna på den årliga teamträffen – en mycket trevlig tillställning med teambuilding, massor av fiske och självklart tester av nya spännande produkter.

Foto: Nicka Hellenberg och Linus Fröhlich

Teamet möts upp vid en sjönära camping på den Svenska ostkusten, alla är superladdade inför två dagars abborrjakt. De nya medlemmarna David Lundh och Isabel Syrjä hälsas välkomna in i gänget och uppladdning sker med hämtpizza och cola i en trång men mysig stuga, snacket är igång och spön börjar genast riggas för att ha allt klart direkt när det är dags morgonen efter. Förutsättningarna är inte optimala, regnet öser ner på kvällen och hela helgen ska det blåsa kraftiga vindar från sydväst, vi tvekar en stund på om vi ens kommer att kunna ta oss ut ur hamnen med båtarna.

Juke. Björn ”Carlo” Karlsson med en stadig abborre som högg en jerkad Juke.

När solen går upp för första dagens fiske är vinden fortfarande stark men regnet har i alla fall gett sig. Vi laddar upp med en stadig frukost och sjösätter båtarna, det blir lite kö när hela teamet ska ha i sina båtar på en gång och alla vill ut och fiska så snart som möjligt. Skärgården är riktigt grund och stenbumlingar lurar överallt, så det gäller att se upp med navigeringen och ta det lugnt på väg mot första fiskeplatsen för dagen.

Flera tekniker visar sig framgångsrika men flest fiskar hugger på så kallade jerkbaits…

Det är riktigt tufft att fiska där den hårda vinden ligger på men det ska visa sig vara en framgångsrik taktik. Andra båtar väljer lugnare platser och fisket går till en början trögt, men ­efter ett tag börjar rapporter om fina abborrar trilla in. Det visar sig att det här stället har långt ifrån ett tusenbrödrabestånd, nästan alla abborrar som kommer upp är 40 cm eller längre och troligtvis simmar flera drömfiskar upp mot 50 cm i de här vattnen. Alla i teamet vill så klart fånga den största fisken första dagen och få sitt namn på det eftertraktade vandringspriset, en röd Ambassadeur i träetui. Försten till tre segrar får ta med sig rullen hem och innan helgen leder Jonas Lundberg med två segrar från tidigare träffar.

Jerkbaits
Flera tekniker visar sig framgångsrika men flest fiskar hugger på så kallade jerkbaits – Berkley Cutter och Juke framför allt. Till skillnad från de jerkbaits vi är vana vid till gäddfisket, är dessa utrustade med sked och har en fin gång även när man vevar hem dem rakt. Men de gör sig bäst när man fiskar dem ryckvis så de sticker ut åt sidorna, och låter dem hänga svävandes i vattnet i pauserna. Den hårda vinden gör vattnet grumligt och sikten dålig men de här betena lyckas ändå fånga abborrarnas uppmärksamhet med sin yviga gång.

Den hårda vinden gör vattnet grumligt och sikten dålig men de här betena lyckas ändå fånga abborrarnas uppmärksamhet med sin yviga gång.

Några båtar siktar in sig på djupare områden kring en småbåtshamn, där är det jigg med blyskalle som gäller för att få ner betet närmare botten. Svartzonker McPerch finns både som shad och curly tail och båda visar sig fungera utmärkt. Pulse Shad har vid det här laget blivit en riktig klassiker och en av de mest populära abborrjiggarna, den fiskar bra både med lätt och tung skalle och vickar aggressivt med både kropp och paddel. En jigg som gör comeback på marknaden är Berkley Hollow Belly och teamet får för första gången testa de nya jiggarna – och visst är de bra!
Både Adrian och Isabel tar fina fiskar på den. Med sin ihåliga kropp är den idealisk för riggning med offsetkrok, kroppen trycks enkelt ihop när fisken biter och kroken kommer fram – guld värt när man vill fiska bland vegetation.

En av årets nyheter från Berkley är en hel seriemed ytbeten. Om du gillar häftiga hugg på ytan ska du kolla in dessa beten i butik eller på www.berkley-fishing.comHär överst ser du en J-Walker och i fallande ordning kommer: Wakebull, Bulletpop, Spin Bomb och slutligen Choppo.

Ett annat bete som är omöjligt för fiskarna att missa är Berkley Warpig – ett lipless crankbait, eller en vobbler utan sked enkelt förklarat. Linan fästs i ryggen och hela kroppen vibrerar kraftigt och rasselkulororna hörs ända upp i båten när betet närmar sig.

Med 3M Powerlux har Abu Garcia gjort spön som är oerhört lätta men samtidigt starka och tåliga. Det finns tre spöserier med olika klassningar som baseras på mängden Powerlux i klingan.
Mass Beat II – Powerlux 300.
Hornet Stinger Plus – Powerlux 500.
Rocksweeper – Powerlux 1000.

46 cm i topp
Vid dagens slut visar det sig att några båtar har haft väldigt svårt att hitta fisken medan andra har haft riktigt bra fiske. Bäst har det gått för kapten Tobias Fränstam med David Lundh och Nicka Hellenberg. De har satsat på fiske runt småöar och uddar där vinden legat på och verkligen lyckats hitta fisken. Mängder av abborrar över 40 cm och gott om bonusgäddor har kommit upp. Bäst fiske har de haft på Berkley Cutter och Warpig.
Vid kvällens middag går vi igenom dagens största fiskar, det visar sig ha kommit upp flera fiskar på 45 cm men de största är hela 46 cm långa. Vi kommer fram till att Nicka och Tobias får dela på förstaplatsen, Nicka är nu uppe i två segrar och har nästa år chansen att ta med sig rullen hem till Gotland.

Mängder av abborrar över 40 cm och gott om bonusgäddor har kommit upp.

När andra dagens fiske kommer igång verkar det som att alla lyssnat på vad som fungerade i går och vilka typer av ställen som levererade. Det landas fina abborrar i alla båtar och både hårda och mjuka beten går hem.

Med offsetriggning lurade Isabel Syrjä den här abborren.
Hollow Belly finns i tre storlekar: 10, 13 och 15 cm.

Så fort dagen är över börjar funderingarna på nästa års träff – blir det abborre igen, eller gädda? Eller kanske något helt annat. Säkert är i alla fall att det blir i trevligt sällskap av det alltid lika proffsiga, glada och fiskesugna Team Abu Garcia.

Revo Rocket är Abu Garcias snabbaste lågprofilrulle någonsin. Med en utväxling på 10,1:1 kan du fiska i ett mycket högt tempo utan ansträngning, helt perfekt när du snabbt vill ta in slacklina vid jigg- eller jerkbaitfiske.