Team Kalmar södra fångade fyra abborrar över två kilo på en och samma fisketur. Foto: Privat

Overkligt abborrfiske i Kalmarsund

Publisert

Ett gäng kompisar från Kalmar berättar för Fiskejournalen om hur man under en och samma dag fångade fyra abborrar över den magiska gränsen två kilo. Totalt landade man tjugo abborrar över 44 centimeter vilket i sig måste sägas vara en fullkomligt fantastisk fångst.

Kalmarsund är numera ett begrepp för svenska abborrfiskare. Även om man på senare år sett en nergång i abborrbeståndet i vissa områden så är det frågan om det finns något annat svenskt vatten som kan mäta sig med detta när det gäller både storlek och mängd abborre.

Kompisgänget som kallar sig Team Kalmar södra består av Markus Eriksson, Willy Nilzen och Fredrik Ustrup stärks i vissa tävlingssammanhang upp av Magnus Barkman. Så här berättar Markus:

Jag och Wille bestämde oss för att rampa en tidig morgon inorra delen av Kalmarsund för att sommarfiska abborre. Wille hade lagt en plan för hur vi skulle röra oss under dagen, för att se om vi fick de svar vi hoppades på. Fram med spön, på med chatterbaits som fungerar väldigt bra i sommarfisket och på dessa körde vi varsinDaiwa Bait Junkie Jerkshad. Nästan direkt så bokstavligen smäller det till i Markus grejer som säger till Wille – ”fram med håven nu, är detta inte en gädda så är det en större abborre” (ni vet känslan när man inte kan säga helt säkert i början) vilket rätt snabbt gick över till att vara säker på att det var en större abborre. Det visade sig vara en abborre som mättes och vägdse in på 52centimeter och 2140gram och lyckan var enorm.

Efter ytterligare ett par 45+ abborrar så var det dags att hämta Fredrik och Magnus som skulle ansluta i båten, och snabbt var vi tillbaka till ställen i närheten för att fullfölja dagens plan. Allafyraturades om att plocka stora pigga abborrar där flertalet av dessavar 45centimeter eller mer.

När fiskedagen var till ända kunde man summera fem abborrar mellan 48 och 52 centimeter där fyra av dessa vägde över drömgränsen två kilo.

Anders Nicander