Öringsafari i Hjoån

Publicerad Senast uppdaterad

Varje tisdag och torsdag, med start i kväll, blir det öringsafari i Hjoån. I varje fall så länge öringleken pågår, lovar projektledaren Hans-Göran Hansson.
Sedan några år tillbaka pågår ett framgångsrik fiskevårdsprojekt i Hjoån, dit många av Vätterns öringar söker sig för att leka. Målsättningen är att återskapa öringens ursprungliga vandringsvägar som skars av när man började utvinna vattenkraft ur ån för flera hundra år sedan.
Som ett led i fiskevårdsarbetet bjuder man in allmänheten till öringsafari. I skydd av mörkret kan man komma öringarna mycket nära. Några av guiderna brukar till och med roa sig med att ”klia fiskarna på ryggen”.
Öringsafarin börjar med en genomgång i Grebbans kvarn där guiderna berättar om fiskevårdsåtgärder och berättar om livet i ån. Därefter går man ut och smyger på de stora öringarna, fiskar upp mot fem kilo är inte ovanliga.
Det är öringsafari varje tisdag och torsdag, så länge leken pågår, oftast till mitten av november. Bokning sker via turistbyrån i Hjo tel 0503-35255, kommunens växel tel 0503-35000 eller guide 0503-35237.Svenne Andersson