Annons: Sponsrat innehåll

Tranås Energi har tagit fram en barnbok om den biologiska mångfalden i våra vatten.

Öringen Rutan ska lära barn om naturen

Publicerat

Fler behöver få kunskap om den biologiska mångfalden i våra vatten tycker Tranås Energi, som nu satsat på att ta fram en barnbok på temat. Tanken är att både stora och små ska lära sig om livet under ytan.

Boken, som är framtagen i samarbete med den lokala författaren Annica Karlsson, heter Trädgårdsälvan Elin och vattenäventyret och i denna tar öringen Rutan med sig älvan Elin på en resa genom våra vattendrag. Tillsammans stöter de på ett gäng spännande figurer och läsaren får veta vad elritsan gillar för mat, att ålen måste lifta med ålbilen för att ta sig till kusten, att fiskvägar funkar utmärkt till forsränning (för älvor och öringar vill säga) och en massa annat.

Förra veckan skickade Tranås Energi ut boken till familjer med barn födda 2015 i de kommuner där de har sin elproduktion. Tanken är att både vuxna och barn, på ett roligt och lättsamt sätt, ska kunna lära sig om vilka ovanliga och på många sätt hotade djur som finns i vår natur och vad de behöver för att må bra.

– Vi ser att kunskapen om vår viktiga biologiska mångfald behöver öka och på det här sättet kan vi nå både nästa generation och de vuxna som läser tillsammans med dem. Att man redan som barn får lära sig om naturen tror vi skapar förutsättningar för att man bryr sig om den även senare i livet, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Hela berättelsen går på rim och historien vävs samman med spännande fakta. Längst bak i boken kan man kryssa för vilka av bokens djur man sett i det vilda och lära sig mer om öringens och ålens livscykler.

Teckna elavtal och få boken!

Om du blir sugen på att läsa boken Trädgårdsälvan Elin och vattenäventyret har du chansen! Teckna ett elavtal hos Tranås Energi senast 1 april, så får du boken på posten. Läs mer och teckna Tranås Energis elavtal här, använd koden FJ222 för att ta del av erbjudandet.