Ska man ta större hänsyn till hur fiskar mår i exempelvis odlingar? Foto: Patrick Boucher

Odlare erkänner: Flera ton regnbågar rymde ut i Storsjön

Publicerat

De förrymda regnbågarna i jämtländska Storsjön har engagerat många, både sportfiskare som fångat dem och vattenvänner som beklagat händelsen. Nu visar det sig att antalet fiskar som rymde från odlingen utanför Hoverberg var mycket större än de första uppgifterna.

Fiskejournalen skrev om rymningarna i början av september, och då uppskattade det aktuella företaget att den sammanlagda vikten av de förrymda regnbågarna skulle bli mindre än ett ton.
Enligt Länstidningen har nu bolaget lämnat in sin rapport kring incidenten till Länsstyrelsen och i den framgår att uppskattningsvis 5 000 fiskar hann rymma innan odlingskassen lagades. Det handlade alltså i själva verket om ungefär 3,2 ton fisk, utifrån uppgifterna att medelvikten var 640 gram.

– Det är 5 000 för många men det kunde ha varit mycket värre också, säger Vattudalens Fisks vd Iivari Valli i en kommentar till Länstidningen.
På flera fiskeforum har det strömmat in rapporter om fångster av regnbågarna, men det finns uppenbarligen många kvar ute i sjön.
Här kan du läsa mer om händelsen.