Annons: Sponsrat innehåll

Fallet vid Oppeby kvarn är det sista hindret som återstår i Bulsjöån. Förhoppningen är att detta ska kunna åtgärdas under 2022.

Nya planer för fiskevård i Tranås

Publicerat

Det är fullt möjligt att producera el med hänsyn till naturen, något som Tranås Energi bevisat! Nu är de nära målet de jobbat mot i många år och tittar redan på nästa steg.

Det har gått över nio år sedan Tranås Energi var först ut med att få organisationen Älvräddarnas diplom för optimalt miljöanpassad vattenkraft. Diplomeringen var resultatet av en undersökning som Fiskejournalen och Älvräddarna gjorde, då de ville lyfta fram energibolag som hade fokus på biologisk mångfald i sin produktion. Faktiskt var det Fiskejournalens läsare som kom med de första tipsen om att kolla upp Tranås Energi arbete.

Tranås Energi har jobbat med vattenvård kring sina anläggningar sedan början av 2000-talet och bland annat har alla vattenkraftverken fått fiskvägar. Det som återstår är att bygga en fiskväg vid en gammal kvarndamm i samma vattensystem, något som skulle ha blivit klart i år men tyvärr blivit försenat.

– Det har dragit ut på tiden av olika anledningar som har med pandemin att göra, vi hoppas kunna komma i gång med själva bygget under 2022, säger Magnus Lundberg som ansvarar för Tranås Energis vattenkraftproduktion.

Tranås Energis aktiva vattenkraftverk ligger mellan sjöarna Västra Lägern, Östra Lägen och Sommen och vattenvägen binds samman av Bulsjöån. De åtgärder som gjorts gynnar främst öringen i området, som numera till exempel kan vandra upp i Bulsjöån från sjön Sommen. Målet är att öppna hela vattenvägen för vandrande fisk, vilket blir verklighet när den sista fiskvägen är på plats.

Mer fiske i Svartån i framtiden? Ja om Tranås Energis nya planer för ån blir verklighet kan det bli möjligt.

Vad blir nästa steg?

Med målet inom räckhåll kan man undra vad Tranås Energi ska hitta på härnäst, ska de luta sig tillbaka och vara nöjda? Nej, här finns andra ambitioner!

– Vi har planer på en ny satsning som handlar om att vi tillsammans med Tranås kommun vill ansvara för vatten- och fiskevården i Svartån, den kommunägda sträckan mellan Sommen och Säbysjön. Vi har inte fått klartecken på att det blir så ännu, men de åtgärder vi planerar att genomföra i så fall skulle vara mycket positiva för naturen och fiskevården i vårt område, säger Niklas Johansson som är vd på Tranås Energi.

Som kund hos Tranås Energi är du med och bidrar till att deras naturvårdsarbete kan genomföras. Välj el från djur- och naturvänligare produktion du också!

Läs mer på tranasenergi.se.