Kritiker anser att tidsperioden för Renmarkskommitténär för snäv. Foto: Gunnar Westrin

Nya bud om fjällfisket – regeringen justerar direktiv?

Publicerat Senast uppdaterad

Det är många sportfiskare som följer händelseutvecklingen i Renmarkskommittén, som utreder rätten till jakt och fiske på statens marker längs fjällkedjan. Nu är det på gång nya direktiv.

Det är Svensk Jakt som rapporterar att regeringen, alltså Socialdemokraterna, komma att gå riksdagen till mötes och bredda direktiven till utredningen.
Moderaterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har markerat att även rättigheterna för övriga sportfiskare och jägare bör vägas in mer utredningens arbete. Det finns också kritik om att tidsperioden för utredningen är för kort.

Svensk Jakt publicerar delar ur ett utkast till kommittédirektiv, där regeringen framhåller att direktiven ”bör kompletteras på det sätt som riksdagen tillkännagivit”.
I utkastet står det bland annat att Renmarkskommittén ska:
* Under sitt arbete med att ta fram sina förslag ta hänsyn, förutom till samernas rättigheter, även till den övriga lokalbefolkningens, däribland den nationella minoriteten tornedalingar, och övriga invånares kultur, traditioner, intressen och behov av att kunna jaga och fiska samt till annan näringsverksamhet såsom skogsbruk och turism.

Här på Svensk Jakt kan du läsa hela artikeln.