Annons: Sponsrat innehåll

En fiskväg har byggts i form av en naturlig bäck, nu kan fisken passera hindret både upp- och nedströms.

Nu kan Sommenöringen passera Visskvarn

Publicerat Senast uppdaterad

På drygt fem år har Tranås Energi hunnit köpa Visskvarns vattenkraftstation och genomföra ett projekt som resulterat i en färdig fiskväg. Efter 100 år kan nu fisken passera dammen igen!

Den största delen av anläggningen av själva fiskvägen vid inloppet till Visskvarns vattenkraftstation genomfördes redan i höstas, men nu är de sista justeringarna av dammvallen färdiga och projektet är helt klart. Fisken kan därmed ta sig från sjön Sommen, vidare upp i Bulsjöåns vattensystem och omvänt.

I Visskvarn finns viktiga lek- och uppväxtområden för öringen. Foto: Martin Falklind

Passagen förbi kraftstationen har varit stängd för fisken i över 100 år och åtgärden innebär därför ett lyft för den biologiska mångfalden på båda sidor om hindret.

– Vi är förstås glada och stolta över att kunna återställa naturvärden och biologisk mångfald, samtidigt som vi bedriver förnybar vattenkraftproduktion på ett miljöanpassat sätt, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Visskvarns vattenkraftstation ligger i anslutning till samma vatten som Tranås Energis övriga två aktiva vattenkraftverk och köptes för drygt fem år sedan. Visskvarn utgjorde då det sista vandringshindret innan utloppet till Sommen och en av anledningarna till köpet var just Tranås Energis ambition att öppna hela vattenvägen mellan sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen för vandrande fisk.

Nu återstår endast en lösning vid den gamla kvarndammen i Oppeby innan målet är uppnått. Fallet där ägs av Tranås Energi men har aldrig använts för vattenkraftproduktion och planen är att någon form av lösning ska stå klar under 2021. Sedan råder fri fart för fisken mellan de tre sjöarna!

Genom ditt val av elbolag visar du vilken typ av elproduktion du står bakom. Välj ett som värnar om naturen på www.tranasenergi.se.