Nu är det läge att satsa på de största makrillarna. Foto: Anders Nicander

Nu är makrillen äntligen på gång – delta i jakten du också!

Publicerat

Få vårtecken är lika välkomna som makrillens ankomst på Västkusten. Ryktet sprids som en löpeld och snart guppar de första husbehovsfiskarna fram med dörjlinor efter båten. Med lite tur kan vi sportfiskare ha fantastiskt fiske när de första makrillstimmen tränger djupt in i skärgården.

Första rapporterna kommer alltid från yrkesfiskarna och det har redan gått en vecka sedan de första makrillarna landades på Göteborgs fiskauktion. Inom några veckor är det dags att söka dem från bryggor och klippor. Första vågen brukar alltid komma nära land där de stannar under en kortare period innan de går utomskärs igen. När vi kommer in i juni är de tillbaka och sedan tycks det som om skärgården fylls på mer ju längre sommaren går. Första makrillfisket är alltid fantastiskt roligt och första vårmakrillen tycks alltid smakar bäst. Makrillen är en riktig fighter. Frågan är om det finns någon fisk i våra vatten som har sådana krafter i förhållande till sin storlek.

Skeddrag kan göra susen
Makrillen tas på en mängd olika metoder och beten men när den först kommer in till kusten så är en spinn- eller haspelutrustning med långkastande skeddrag på 15-30 gram det klart mest effektiva. Sök makrillen där det är djupt hela vägen in till land och fråga lokalbefolkning och i sportfiskebutiker var och när det fångats makrill så vet du var du ska börja fiska. Håll också utkik efter makrilljakter. I maj ser man ofta att makrillen jagar småsill så det skvätter och bubblar i vattenytan. Glöm inte att ta med frysväskan! Makrillen håller mycket dålig i värme och den bör blodas av och läggas kallt direkt efter fångsten. Makrillen är svår att återutsätta eftersom den inte tål att hanteras av människohänder. Vill du ändå släppa tillbaka din fisk så lossa kroken i vattnet utan att röra fisken.

Anders Nicander