Patrik Eriksson med en öring från premiären i Mörrumsån. Foto: Privat

Nu är det guldläge för lokala sportfiskare i Mörrumsån

Publicerat

Säsongsinledningen har varit väldigt lugn i Mörrumsån på grund av coronapandemin. Tråkigt för näringen, men samtidigt innebär det ett guldläge för lokala sportfiskare i området.

– Absolut, passa på att åka hit medans det är så lite folk, hälsar Stefan Karlsson som ansvarar för guidning och tillsyn på Mörrums kronolaxfiske.

Mycket vatten – få fiskare.

Den första veckan av säsongen i klassiska Mörrumsån skiljer sig i flera avseenden från tidigare år. Väldigt höga vattenflöden och ovanligt lugnt längs stränderna. Premiärdagen bjöd på 80 kubikmeter vatten i sekunden, som dessutom bara höll omkring 3 grader.

– Med tanke på de förutsättningarna så var det en ganska bra premiär, med 60 fiskare som fick upp 30 fiskar. Dagen efter var det bara runt 10–15 fiskare, och senaste dagarna har det varit väldigt lugnt, berättar Stefan Karlsson.

Hur mycket fisk det egentligen står i Mörrumsån är svårt att veta, eftersom det är så pass få fiskare som lämna rapporter.

– Det är svårt att veta med dessa extrema flöden om fisken står kvar eller inte. Det är få ställen där man egentligen kommer åt med sjunklina och drag, men vattnet drar sig undan dag för dag nu, och inom 14 dagar kan det vara nere på normala nivåer.

De utländska besökarna lyser med sin frånvaro dessa coronatider, vilket öppnar dörren för lokala sportfiskare att få efterfrågat utrymme.

– Det kan suckas ibland över att det är mycket folk här, så nu finns det verkligen chansen för folk i närområdet att få fint fiske. Rimligtvis bör det finnas mer fisk kvar när det är så få besökare, och när vattnet når 8–9 grader så bör det stiga ännu mer fisk.

Stefan tror att det kan bli ett större intresse för svenska vattendrag denna säsong, med tanke på att exempelvis laxfiskare inte kan åka till Norge på samma sätt som förut så länge restriktionerna kring coronaviruset kvarstår.

– Det är lätt att bli hemmablind, men vi får inte glömma bort pärlorna som vi har här är Sverige. Jag uppmuntrar folk att semestra och fiska på hemmaplan, hälsar Stefan Karlsson.

Läs även om denna svenska jätteborre:

Största borren hittills i år – fick byta våg för att dubbelkolla