Laxlusen är ett av hoten mot den norska vildlaxen. Foto: Privat.

Norskt försökt undersöker hur laxlusen påverkar havsöringen

Publicerat Senast uppdaterad

Idag vet man att laxlusen påverkar öringen och laxen negativt. Forskningen saknar dock djup kunskap om hur parasiten påverkar havsöringen. Nu arbetar norska forskare med att hitta svaren.

I Østeråbekken utanför Tvedestrand satte forskare upp en heltäckande fälla som fångade all utvandrade fisk, fisken fångas levande. Forskare från Norska Havforskningsinstituttet plockar sedan upp öringen och sätter laxlus på den unga fisken.

Idag saknas djupgående kunskap om hur laxlusen påverkar den havsvandrande öringen.

– Syftet med försöket är att kartlägga både hur en enskild individ och hela beståndet av havsöring blir påverkad av laxlusen. Vi har valt Østeråbekken för att den ligger i ett område som inte har odlingskassar, av den anledningen finns det naturligt lite laxlus här. Förutom detta är den lilla bäcken hanterbar samtidigt som den har en bra produktion av fisk, säger Agnes Marie Mohn som är överingenjör hos Havforskningsinstituttet.

100 öringar har fått laxlus och dom blivit märka med PIT-tags. En PIT-tag sänder ut en radiosignal som en antenn fånga upp då öringen passerar. På detta sätt kan man se hur många av dessa öringar som återvänder för att leka men också vilka individer som inte komma tillbaka till ån.

Läs mer om försöket här.