Nicka Hellenberg är en av experterna som medverkar i Fiskher. Foto: Pressbild

Norsk app ska ge fler svenskar napp

Publisert

Sedan 2020 har norska sportfiskare kunnat ta hjälp av en app som visar var man hittar olika fiskarter på 45 000 fiskeplatser längs grannlandets kust. Appen Fiskher har nu lanserats i Sverige.

I Sverige blir konceptet detsamma. Karttjänsten visar tillhållet för 16 fiskarter på 10 000–15 000 fiskeplatser – elva arter på västkusten, tre på ostkusten och två arter på båda kusterna. Även Vänern, Vättern och Mälaren finns med, och här tre arter.
Grundare till Fiskher är Trond Are Gjone, som fick med sig Tommy Egra och Asgeir Alvestad på tåget. Appen är med andra ord norsk, men en rad svenska fiskeexperter bistår med kunskap för att fylla kartan med fiskeplatser.

En av dem är Nicka Hellenberg, som delar med sig av sina kunskaper om fiskeområden i appen. Han är övertygad om att Fiskher kommer att göra stor skillnad för både nya och erfarna fiskare.
– Appen är unik på många sätt. Möjligheten att hitta fiskeplatser och använda kartor samt sjökort för att navigera är fantastisk. Igenkänningsfunktionen för fisk är mycket användbar, särskilt för dem som inte har fiskat så mycket. Vi har inte heller någon ursäkt längre om vi skulle tvivla eller vara osäkra på om vi fiskar i ett skyddsområde, säger Nicka Hellenberg i ett pressmeddelande.

Appens karta visar även frednings-zoner och skulle du vara på fel ställe har appen ett så kallat ”Geofence alarm” som påminner när du befinner dig där fiske inte är tillåtet. En annan funktion är fiskartsigenkänning via AI, som analyserar en bild och berättar vilken art som du har fångat. Artinformation, loggbok för fångster samt vind- och väder-översikt är andra hjälpmedel.
Delar av innehållet är gratis medan den fullständiga versionen har en kostnad.