Försurning slår hårt mot fjällfisk. Foto: Jack Murray

Nödrop från fjällen – vissa bäckar tomma på öringyngel

Publicerat

”Det är betydligt värre än vi trodde”. Det säger Johan Ahlgren på länsstyrelsen i Jämtland med anledning av utvecklingen i vissa områden i Jämtlandsfjällen. Det handlar om försurning, och läget är så pass allvarligt att fiskbestånd kan slås ut.

Klimatförändringar, utsläpp av sulfat och kväve och förbränning av kol och olja. Ekosystem är satta under press, och inte minst kalkfattiga vattensystem i fjällkedjan. Mätresultat med ny teknik från Offerdalsfjällen visar att försurningen i sjöar och vattendrag där är allvarligare än vad som tidigare varit känt.

Enligt Johan Ahlgren har kalkning nedprioriterats och idag kalkas bara 20 av 60 områden med stort behov. Enligt honom skulle 18 000 ton kalk behöva spridas ut i olika områden, men pengarna räcker enbart till 4 000–5 000 ton kalk per år.

En art som tagit märkbart stryk är öringen, där ett par av vattendragen har varit helt tomma på öringsyngel de senaste två åren. Johan Ahlgren efterlyser nu en satsning på kalkning. SVT Jämtland har intervjuat honom med anledning av mätresultaten, vilket ni kan se här!