Mysmeta sandskädda
Sandskäddan är en ofta lite bortglömd sportfisk. Den blir sällan stor men den finns i stället i stora mängder och den smakar underbart!
Sandskäddan är mycket vanlig på mjuk- och blandbottnarna på djup under 20 meter. I Öresund, på fladen, i Paternosterarkipelagen och vid Måseskär är några ställen där det varje år fångas lite större exemplar. Men den finns lite överallt. Meta den på botten men små strimlor av makrill , sill eller räka på en krok storlek 2 eller 4. Får du en fisk så se till att snabbt komma tillbaka til samma ställe. Sandskäddor tycks trivas i grupp. Finhackade filéer av sandskädda brynt i olivolja med salt och svartpeppar ger en kalasfin bas i en fiskfärssås. Byt bara ut köttfärsen och eventuell köttbuljong till fiskbuljong och följ sedan ditt vanliga köttfärssåsrecept. Ät med pasta och riven parmensan.
Anders Nicander