Fortfarande dödas tre hajar varje sekund för hajfensoppans skull.

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

Publicerad Senast uppdaterad

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Jackie Chan, Yao Ming, Sir Richard Branson and David Beckham är några av de kändisar som deltagit i kampanjer för att få kineserna att nobba hajfenssoppa. Insatserna har burit frukt, och sedan 2011 har den kinesiska konsumtionen minskat med hela 80 procent.

Dessvärre har trenden i världens folkrikaste land inte spridit sig till grannländerna.
– Medan konsumenterna i det kinesiska inlandet har ändrat sina vanor till följd av kampanjer och serveringsförbud vid statliga banketter kan man fortfarande hitta hajfenssoppa i Hong Kong och Taiwan, och i länder som Thailand, Vietnam, Indonesien och Macau ökar konsumtionen, säger WildAids ledare Peter Knights.

Enligt WildAid dödas omkring 100 miljoner hajar årligen, varav 73 miljoner blir till soppa. Resterande dör främst för köttets och leverns skull, samt som bifångst vid långlinefiske efter tonfisk.

”Fram tills dess att tonfiskföretagen förbättrar sina fiskemetoder är det viktigt att konsumenterna är uppmärksamma när de köper tonfisk”

– Fram tills dess att tonfiskföretagen förbättrar sina fiskemetoder är det viktigt att konsumenterna är uppmärksamma när de köper tonfisk, uppmanar Peter Knights.

De ekologiska och etiska skälen till varför man bör avstå att äta hotade hajarter är uppenbara. Men enligt rapporten bör man även nobba hajen av hälsoskäl, eftersom köttet och levern innehåller höga halter av kvicksilver, metylkvicksilver, kadmium och arsenik.

Läs rapporten här.

Hans Hällman