Näverslöjden har letat sig in i flugfisket. Foto: Privat

Miljövänliga fiskeflugan: Nattslända av näver

Publicerat Senast uppdaterad

Såklart måste vi uppmuntra till miljövänliga innovationer inom sportfisket. Flugbindaren Patrik Lindblad från Kovland presenterar nu en fiskefluga i näver.

Uppfinningsrikedomen bland svenska flugbindare verkar inte ha någon bortre gräns, och särskild uppmärksamhet brukar de riktigt naturtrogna flugorna få. Patrik Lindblads senaste kreation är måhända inte någon exakt kopia av en levande nattslända, men mer naturligt än så här kan det knappast bli.

Vad var tanken med denna, undrar vi förstås?
– Jag är väl en lite överkreativ kille som utmanar mig själv och gör lite galet. Men jag lovar att den ska testas, säger Patrik.

Att snickra och tälja med näver som material är på intet sätt nytt, men frågan är om så små detaljer som insektsvingar och känselspröt verkligen håller för praktiskt flugfiske?
– Man får känna på näverbitarna att de är flexibla, alltså lite sega. Lite flexande lim kan vara klokt. Men för mig räcker det att den fångar EN fisk, hur många av alla bundna flugor gör det?
Så snart säsongen anländer så ska Patrik ut och testa skapelsen i något av sina favoritvatten. Vi undrar förstås också om flugan hunnit döpas till något namn ännu?
– Näver say näver!