Östersjön behöver miljösatsningar, konstaterar WWF. Foto: SMHI

Miljonregn till WWF – som storsatsar på Östersjön

Publicerad

Världsnaturfonden WWF levererar nu en försenad julklapp till sportfiskare och andra som engagerar sig i Östersjöns öde. Med hjälp av 27,8 miljoner från Postkodlotteriet så inleder de satsningen ”Återskapa Östersjöns livskraft”.

Enligt WWF så kommer det handla om naturvårdsinsatser i världsarvet Höga Kusten i Ångermanland, Stockholms skärgård och biosfärområdet Kristianstads vattenrike i Skåne.

– Vi är otroligt glada för stödet från Postkodlotteriet och alla lottköpare. Det bidrar till vårt långsiktiga arbete med natur och miljö. I vårt nya ”drömprojekt” för Östersjön ska vi tillsammans med lokala aktörer jobba för att stärka och återställa marina livsmiljöer och minska övergödningen i grunda havsvikar. Områdena är jätteviktiga för både fisk, blåstång och ålgräs, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Inom projektet finns det bland annat planer på att skapa nya vandringsvägar för fisk, liksom att återskapa våtmarker för att minska övergödningen och öka den biologiska mångfalden.

WWF fick utöver 27,8 miljoner kronor från Postkodlotteriets fond Drömprojektet till projektet ”Återskapa Östersjöns livskraft” även ta emot ett obundet basstöd på 20 miljoner kronor.

Läs mer från Östersjöns skärgård:

Synen som upprör: Massor av gäddskallar i skärgården