Annons: Sponsrat innehåll

Med streetfiske i fokus

Publicerat Senast uppdaterad

En nyhet för säsongen 2021 är en helt ny serie produkter från Berkley som är speciellt utvecklad för fiske i innerstaden, så kallat streetfiske.

Framförallt är det abborre som står i fokus för denna nya serie, som går under namnet URBN. Mottot ”Own the streets” passar utmärkt för dessa produkter, då de verkligen möjliggör ett smidigt och effektivt streetfiske. URBN-serien utgörs av spön, väskor, håvar, beten och småplock i form av exempelvis jiggskallar och tyngder. Alla dessa produkter har en modern stil och passar för det breda av utbud av fisketekniker som idag finns inom abborrfisket. De tillbehör och småplock som ingår i URBN-sortimentet passar till moderna tacklingar såsom dropshot, carolina- och texasriggar och jiggskallarna i URBN-serien är utrustade med sylvassa Berkley Fusion 19- krokar. Dessutom är vikterna tillverkade av tungsten, vilket är ett material som har högre densitet än traditionellt bly och är mer miljövänligt.

När man går från land och fiskar streetfiske gäller det att vara mobil och smidig, så att man kan fiska effektivt genom att enkelt röra sig mellan fiskeplatserna. Med andra ord vill man ta med sig så liten och lätt packning som möjligt och samtidigt kunna fiska med olika tekniker och beten. De väskor som finns i URBN-serien är noggrant uttänkta för att kunna innehålla den utrustning som behövs på ett organiserat sätt. För att du ska kunna hitta den väska som passar dig bäst har Berkley tagit fram flera olika modeller av varierande storlek, både som till exempel ryggsäckar och axelväskor. Dessutom kan man packa ihop sina tvådelade spön i en URBN Rod Sling eller URBN Rod Tube, där även rullen får plats i det förstnämnda. URBN-väskorna utgör också ett smidigt system där man kan fästa fast mindre väskor på exempelvis en spöväska. Dessutom har URBN-väskorna reflexer i dragkedjorna, för ett säkrare streetfiske bland trafik i mörkret.

I URBN-sortimentet finns dessutom spön, som även de är anpassade för streetfiske med moderna tekniker och tacklingar. De har en modern design med fina och lätta komponenter och tack vare det breda utbudet av spön kan du enkelt välja det som passar just dig och de tekniker du fiskar med. Dels finns det spön designade för specifika ändamål, såsom exempelvis dropshotfiske, men det finns också allround-varianter som passar till många tekniker. URBN-spöna är mestadels av haspelmodell, men även spinnspön finns i serien om man föredrar att fiska med multirulle. Hela URBN-sortimentet som koncept har underlättat i mitt eget fiske, inte minst under fisketävlingar i innerstadsmiljö.

Hitta fisken i stan

Fiske efter stor fisk förknippas ofta med hemliga sjöar långt bort från staden. Ofta går det att hitta alldeles fantastiska orörda vatten fyllda av stor fisk, men för att ha ett roligt fiske måste man kanske inte ha båt på trailer. Fiske i innerstadsmiljö, så kallat streetfiske, kan bjuda på häftigt och spännande fiske efter framförallt abborre, som på många sätt är gäddans motsats när det gäller val av plats nära eller långt från staden. “De randiga riddarna” parkerar ofta i stadsmiljö av nyfikenhet. Liv och rörelse samt betesfisk i koncentrerade ansamlingar är en miljö som gjord för abborren. Där broar skapar skugga eller i bakvatten samlas betesfisk och rovfiskarna tackar som bekant sällan nej till mat! Flera städer i vårt avlånga land bjuder på bra streetfiske, där exempelvis åar möter öppna havet i hamnar. Närheten till bra fiske är väldigt fördelaktigt för alla stadsbor, eftersom man inte behöver färdas långt för att ha rogivande fiske. Fiskar man i innerstaden kan man även avnjuta en lunch eller varför inte en glass på en hamnkrog eller liknande!

I stadsmiljö är enkla strukturer de lättaste gömställena att hitta. Eftersom man oftast går från land och inte har tillgång till båt med ekolod gäller det att fiska kring synliga strukturer. Broar och bryggor är exempel på struktur i hamnar, och eftersom de sticker upp ur vattnet är de enkla att hitta och fiska kring. Där strömmen träffar ett föremål skapas en lugnflytande eller helt stilla yta, alltså ett bakvatten. Bakvatten kan finnas bakom t.ex. båtar och bropelare och är särskilt intressanta eftersom fisken slipper simma mot strömmen om de står där och inväntar ett byte. Under broar, som skapar skugga, står det nästan alltid fisk. Bropelarna utgör bra struktur och både betesfisken och abborren är skyddad mot fåglar och starkt solljus under årets varmare perioder. Jag har vid ett flertal tillfällen varit med om tröga dagar utan någon fisk alls, tills jag testat att fiska under en bro, där det då samlas mängder av fisk. Betesfisken som står under broarna attraherar inte bara abborren, utan andra predatorer som gädda och gös tar även de för sig av den lättfångade födan. Det är viktigt att se bifångster som en glad överraskning istället för slöseri med tid, och vem vet, kanske kan du lyckas med att få hat-trick (alltså både gädda, gös och abborre under samma dag)!

Kit

Om du är sugen på att testa Dropshot eller vill ha ett kit med väl utvalda jiggar för abborrfisket, då ska du kolla in dessa URBN-kit.

Väskor

Det är viktigt att få med sig sina prylar på ett extra smidigt sätt när du streetfiskar, rör dig i innerstadens miljöer och kanske hoppar på en tunnel­bana för att ta dig till nästa spot.
I den här serien hittar du ryggsäckar, midjeväskor, spötuber och flera andra smarta lösningar. Allt i snygg URBN Camo-design med reflekterande kanter som syns i trafiken.

Spön

I URBN-serien finns flertalet spömodeller för lätt fiske. Specialanpassade till specifika tekniker som jiggfiske, dropshot, finessfiske och flera andra populära fiskestilar. Det finns även 4-delade spön för dig som verkligen vill kunna ta med dig ditt spö var som helst.

Beten

De här lätta betena är designade för abborr- och gösfiske i urbana miljöer. Passar utmärkt att fiska med URBN-spöna. Gummit är laddat med PowerBait-formula som gör att fisken håller kvar betet en exta liten stund innan den spottar, så du har större chans att kroka den.

Läs mer och kolla in hela sortimentet: https://berkleyfishing.eu/pages/urbn