De döda fiskarna låg utspridda på en 18 kilometer lång sträcka. Foto: Arkivbild

Massor av död fisk i Göta Kanal – detta var orsaken

Publicerat

Att det förekommer massdöd av fisk under vintern är inget ovanligt, men mängden fisk som låg död i Göta Kanal väckte ändå förvåning och frågor. Kanalbolaget har nu gett besked om den troliga orsaken.

Det var Roxens fiskevårdsområdesförening som slog larm om att Göta kanals botten var fylld av död fisk mellan sträckan Ljungsbro–Borensberg. Det handlar alltså om 18 kilometer.
Dick Jonsson, som är aktiv i styrelsen för Roxens fiskevårdsområdesförening berättar:
– Vi var ute och tittade på det. Vi vet inte vad som har hänt. Det troliga är väl att det är någon form av kvävning på grunt vatten, säger han till Corren.

Senare fick de en förklaring till massdöden. Kanalbolaget bekräftar genom sin vd Roger Altsäter att de haft ett finger med i spelet. De har nämligen tömt sträckan Ljungsbro-Borensberg som en åtgärd mot vattenpest.
– I kanalens 200 år långa historia är det här något som har förekommit någon gång då och då, så det är ingen ny företeelse. Vi tömmer sträckorna långsamt, över många dagar, för att fiskarna ska ha en chans att följa med vattnet ut. Jag tycker att vi agerar ansvarsfullt. Just den här sträckan är den längsta som vi, på våra 19 mil, har mellan två slussar. Då kan det tyvärr bli några fiskar kvar som vi inte hinner med att rädda, berättar han för Corren.