Makrillmete är lättillgängligt och fantastiskt roligt. Foto: Anders Nicander

Makrillen är här!

Publicerat Senast uppdaterad

Från flera håll kommer uppgifter om att det fångas makrill på spö. Nu väntar en underbar tid. Första makrillarna för året är både roligast att fiska och godast att äta.

Precis som vanligt är det på grundtoppar och berg utomskärs som de första makrillar dyker upp. Under kommande veckor kommer den ta sig närmre land och tränger då lång in i fjordarna. Är man på rätt ställe vid rätt tidpunkt brukar man kunna ha superkul och enkelt fiske med samma typ av utrustning som man använder när man spinnfiskar havsöring. Spöt får gärna vara 9 fot eller mer och flätlina är det bästa valet. Haspel eller spinn är en smaksak.

Det är bra om man har drag som kastar riktigt långt. Drag som är gjutna i metall är generellt riktiga långkastare. En glittrig upphängarfluga är ett suveränt sätt att öka fångstchansderna. Vill man göra det enkelt fört sig kan man klippa söder lämplig makrillhäckla och få fyra-fem flugor som funkar utmärkt som upphängare.

Att fiska makrill med kastmete och stagg (småsill) som agn är en annan supereffektiv metod. Detta sätt att fiska funkar bäst från bryggor och kajer. Lite längre fram på sommaren kan det ge fantastiska fångster.

Var makrillen dyker upp kan man behöva lite lokalkunskap för att veta. Ryktet brukar gå när de första fångas från land och på de mest kända ställena blir det snabbt mycket folk. Men det finns fantastiskt mycket att upptäcka för den som har upptäckarlust. Generellt är uddar med djupt vatten helt intill berget bra platser, särskilt om det är ett ställe där strömmarna gör att det blir mycket rörelse i vattnet.