Den näst största gösen som Albin Martinson fick vägde 8.68 kilo. Den största vägde 9.86 kilo, med en betesfisk till i magen hade den sprängt tiokilosvallen. Foto: Privat

Magiskt gösfiske i västsvensk sjö – realtidsekolod förändrar förutsättningarna

Publicerad

I nästa nummer av Fiskejournalen fiskar vi med en sann expert på fiske med ekolod som visar en bild i realtid och som visar exakt var fisken står just nu. Som ambassadör för Garmin ligger Albin i den absoluta framkanten bland de som tagit detta mycket tekniska fiske till sitt hjärta. Härom kvällen hörde han av sig och skickade bilder från ett för honom nyupptäckt vatten i Västsverige.

Första bilden som kommer upp i telefonen visar en gös på några futtiga gram under 10 kilo. Synd att den inte vägde 10 svarar jag, då hade det varit något att skriva om.
– Om jag slänger in en på 8,58 och en på 7.8 då?
Jag ringer upp och frågar om han skojar. Det är inte skoj får jag till svar och snart har jag ytterligare två bilder på fantastiskt fina gösar i telefonen.
Albin berättar att han fått nys om en sjö som ska hålla mycket och mycket stor gös. När han hade ett par dagars semester drog han dit för att testa. Sjön som han fiskade i har en mycket djup och en mycket grund del. I en håla i den grundare delen av sjön hittade han drömfisket. Jag frågar hur han hittade fisken och om det varit möjligt utan hjälp av den senaste ekolodstekniken.

Biologikunskaper avgörande
– Jag tänkte att betesfisken leker vid det grunda den här årstiden och att gösen, som också ska till att leka, följer efter betesfisken. Så även om jag hittar de enskilda fiskarna med hjälp av ekolodet så är det lite biologikunskaper som gör att jag vet var jag ska börja leta.
Albin berättar att fisken stod bara en meter under ytan och att sänket på fem gram var nästan för stort för att kunna fisk jiggen tillräckligt långsamt. Jiggen han använde var en sjutton centimeter lång Spro Popeye i färgen firetiger. En rejält stor jig som Albin har mycket lätta jiggskallar till för att få jiggen att sjunka sakta ner till den fisk som han hittat med hjälp av ekolodet. Samtliga gösar återutsattes efter fotografering.
Fiskejournalen gratulerar till en fantastisk fångst.