Annons: Sponsrat innehåll

Abborrfiske i Malmö kanal 23 december.

Ljuvliga tider för isfiske och fiskeknåp

Publicerat

Nu är vi mitt inne i kalla vintern. Pimpelfisket och ismetet är i full gång i stort sett hela Sverige. Att höra snön knastra så där härligt under kängorna när man ger sig ut på isarna är något speciellt. När man prickar rätt dag med hög luft och strålande solsken så kvittar det faktiskt om det inte nappar så bra. Det räcker gott att bara vara ute med ett pimpelspöet i handen eller sitta skönt tillbakalutad och förväntansfullt vänta på att gäddan ska hugga. Det som gör pimpelfiske och ismete så spännande är den okända aspekten – man varken ser eller vet vad som rör sig under isen. Kikpimpel är åt andra hållet – där ser man tydligt när fisken simmar fram till blänket eller mormyskan. Man blir både exalterad och nervös av att se hela händelseförloppet och vänta på det förlösande hugget.

Här nere i söder isfiskar vi såklart också under de riktigt kalla vintrarna, men när jag skriver detta strax innan jul så är det högst osäkert. Men har vi ingen is så finns det många andra spännande fiskemöjligheter.

Havsöringsfisket på sydkusten är högaktuellt sedan premiären 1 januari. Med rätt väderlek och gynnsamma vindar kan man ha ett riktigt fint fiske. Både från båt och vadandes längs kusten. En premiär är förvisso en premiär men glöm inte bort att kustöringsfisket bara blir bättre och bättre ju mer vi närmar oss den varma årstiden. Som bäst brukar fisket vara i mitten av april.

Men vi som går i ide under vintern, finns det några höjdpunkter för oss? Självklart, och då tänker jag på brasfiske. Pyssla med sina prylar – t ex serva rullarna, binda upp nya flugor, beställa ett par nya beten inför vårfisket, göra nya tafsar och fixa till båten – en fängslande hobby i hobbyn. Även om man längtar sig fördärvad till dagen då man återigen kan spana ut över öppet vatten så skänker brasfiske en viss kompensation. Vintern är också en utmärkt tid att planera den kommande fiskesäsongen. Vem har inte surfat på nätet efter inspirerande storfångster och letat efter nya, spännande vatten? Även om de flesta sjöar och åar med fint fiske redan är upptäckta så finns det fortfarande många vatten som ruvar på sina hemligheter.

Skulle suget bli för stort kan man ju alltid försöka leta upp öppet vatten. Om man bortser från någon eller några veckor så brukar det vara öppet vatten längs kusten och i de flesta strömmande vattendrag i södra Sverige under vintern. Ett fiske som verkligen blomstrat de senaste åren är fisket i Malmö kanal. Ett lättillgängligt och relativt enkelt fiske efter storvuxna havsabborrar. För några veckor sen fångades en abborre på 2,1 kilo av en 12-årig storfiskare. Och det är inte ovanligt med abborre upp till 1,4-1,5 kilo. Kombinera med restaurangbesök och lite shopping. Frugan eller flickvännen kanske vill hänga med en helg…

Fiskeprylar i fokus

Här hittar du nyheter från vår webbutik men även prylar vi tycker extra mycket om.
Ta del av våra fisketips och låt dig inspireras inför nya spännande fiskeäventyr.

Godis för abborre och ädelfisk

Blue Fox mormyskor i modell balansare är superbeten när fisken är svårflörtad. Sätt en maggot eller bloodworm på kroken, det kan få fiskar motstå. En mormyska ska fiskas med små minimala rörelser. Nappet är ofta bara en liten rörelse i spötoppen eller att linan spänns upp en smula. Finns i tre modeller: Holger, Helmer och Billy.

Cirkapris: 37 kr.

Lättfiskad gäddfavorit

Buster Swim är ett swimbait och behöver inte jerkfiskas. Kasta bara ut och veva in. Betet simmar i vida S-kurvor och vid vevstopp så glider det ut åt sidan med bellyflash och vibrerar när det sjunker, extremt giftigt på svårflörtade gäddor! Buster Swim är 13 cm och väger 65 gram. Blyfritt.

Cirkapris: 199 kr.

Fjäderlätta superspön

Här snackar vi top of the line! Westins exklusivaste spöserie W10 är något utöver det vanliga. Vad sägs om handgjord klinga med ”X5 carbon layer technology” och ”4-axial woven carbon reinforcement” som yttre lager för superb aktion, optimal känslighet och maximal styrka! Westin W10-spön är försedda med greppvänliga rullfästen från Fuji, de bästa trasselfria ringarna, Titanium Torzite från Fuji och rostfria krokhållare från Seaguide. De lätta G-Hyper kolfiberhandtagen är specialdesignade för extremt bra och bekvämt grepp – både i kallt väder och under varma sommardagar. W10 finns i 6 modeller.

Cirkapris: från 9989 kr.

Lätta, snabba & hög kvalitet

Savage Gear SG4 Jerk Specialist Trigger är ett tvådelat jerkspö med flera fina kvaliteter. Snabb toppaktion men förlåtande vid drillning av stor fisk. Den lätta Toray-klingan är utrustad med Seaguide CCS-ringar, Seaguide rullfäste och helt foamhandtag. Fin balans i spöet vid jerkfiske. Finns i två modeller: 70-100 gram samt 80-150 gram. 198 cm.

Cirkapris: 1229 kr.

Salt slitvarg

Andra generationen Penn Fathom II Star Drag är en mycket stabilt byggd havsfiskerulle med stativ och gavlar av metall. Välj en av power-modellerna om du vill ha lägre utväxling och enklare kunna vinscha upp stora fiskar från djupet. De mindre storlekarna 12 och 15 är dessutom utrustade med magnetkastbroms för att förhindra backslag när du kastar.

Cirkapris: från 1999 kr.

Lär dig kasta

Sugen på att börja flugfiska? Då är Baby Brook flugfiskeset från Scierra en perfekt start. Spöet är bara 100 cm långt vilket gör det enkelt att träna in de kluriga flugkasten. Även om spöet är knappt hälften långt som ett normalt flugfiskespö så går det alldeles utmärkt att fånga fisk medan du tränar. Backing, fluglina och tafs ingår.

Cirkapris: 1599 kr.

Gäddrulle till tufft fiske

Concept A3 från 13 Fishing har allt det du vill ha i en stor, stark lågprofilsrulle. Bromsverkan och kraft är i fokus och hjärtat i det maskineriet är byggt av precisionsskurna japanska Hamai-drev. 18 kilos bromsverkan räcker mer än väl för att landa din drömfisk. Med ett chassi av aluminium och saltvattensskydd i form av Ocean Armor 2 är Concept A3 det perfekta valet för dig som riktar ditt fiske efter riktigt stor fisk – i både sött och salt vatten.

Cirkapris: från 2635 kr.

Smidig i minusgrader

Sufix Ice Magic är en nylonlina för isfiske som är speciellt framtagen för att hålla sig hanterbar i kallt vatten. Speciella tillsatser minskar vattenabsorptionen som orsakar isbildning. Linan har en mjuk och smidig känsla med lågt minne och hög knut- och draghållfasthet även när det är iskallt. Den perfekta pimpellinan med andra ord. Finns från 0,135 till 0,30 mm.

Cirkapris: 49 kr.

Prisvärd lågprofilare

Okuma Serrano SRN är en lågprofilrulle i modern design med 7,2-utväxling. Passar utmärkt till lättare gäddfiske samt gös- och abborrfiske. Ett kompakt rullhus och handtag med komfortabelt Winn Grip gör att du kan fiska i timmar utan att det känns jobbigt eller obekvämt. Utrustad med magnetbroms för problemfria kast. Linkapacitet: 110 m/0,31 mm.

Cirkapris: 779 kr.

Flexibel fiskejacka

Grundéns Distant Harbor Jacka är en Primaloft-jacka med skönt foder som är lätt och riktigt skön att ha under skalplagget som ett mellanlager eller som ett värmande ytterlager. Lika snygg och varm på fritiden som på fisketuren. Ett universalplagg.

Cirkapris: 1599 kr.

Rejäl & komfortabel ryggsäck

En pimpelskrylla har många fördelar men stolryggsäcken kan många gånger vara ett bättre val. Gott om plats för fiskeprylar, extrakläder, varm dryck och mat. Dessutom är den skönare att bära om man ska gå längre sträckor. Max5 Heavy Duty stolryggsäck från Prologic fungerar utmärkt till isfiske, men även allt annat fiske då man har behov av en sittplats. Sitthöjd: 51 cm.

Cirkapris: 749 kr.

Säkerhet på isen

En av dom viktigaste sakerna vid vinterfiske är så klart säkerheten. Ett par riktigt bra isdubbar är ett måste. Rapala Proguides isdubb är smidiga och sköna runt nacken. Ställbart elastiskt band och komfortabla handtag. Väger bara 126 gram.

Cirkapris: 199 kr.

Utvalda flugor

Varför göra fisket svårare än vad det är? Köp ett färdigt paket flugor så är du redo på studs! Kinetic Coast Flies är noga utvalda flugor för kustfiske efter havsöring. Dessa flugor fiskar bra hela året och är en perfekt imitation av havsöringens favoritbyten. Finns i fyra olika kombinationer.

Cirkapris: 99 kr.

Avancerat baslager

Grundéns Lightweight byxa och tröja är ett avancerat baslager som ger superb komfort vid fiske och andra utomhusaktiviteter. Transporterar effektivt bort fukt, torkar snabbt och värmer behagligt vid kyligt väder.

Cirkapris: 315 kr per plagg.

Prisvärt ismetespö

Kinetic Yellow Predator är ett mångsidigt ismetespö och en riktig arbetshäst. Byggd på en stark glasfiberklinga och försedd med bekväma EVA-grepp, slitstarka 3-benta ringar och ett klassiskt rullfäste i grafit.

Cirkapris: 269 kr.

Mjuka & sköna fiskehandskar

Kinetic Armor gloves är tunna fiskhandskar med ett inbyggt membran som andas och skyddar mot blöta och kalla händer. Mjuka och sköna att fiska med. Utmärkta fiske­handskar när det är kallt ute, perfekt till havs- och predatorfiske.

Cirkapris: 359 kr.

Vattentåliga väskor

Westins vattentåliga väskserie W6 är mycket populär bland predator- och havsöringsfiskare. Väskorna är tillverkade i 420D Nylon och 600D Oxford med vattentät TPU-beläggning samt försedda med YKK vattenavvisande kedjor. Finns i sju modeller.

Cirkapris: från 799 kr.

Lyxigt isfiskeset

White Noise från 13 Fishing är ett påkostat isfiskeset som passar utmärkt till abborre och ädelfisk. Den solida Toray-klingan är försedd med Evolve Electric Blue spöringar i lättviktsmaterial och rullen har superstopp vilket ger bättre direktkontakt.

Cirkapris: 671 kr.

Måstepryl vid isfiske

En isskopa är en måstepryl vid isfiske. Med en Blue Fox isskopa rensar du snabbt och enkelt hålet från issörja. Använd inte händerna, då riskerar du kylskador på fingrar och fingertoppar. Tillverkad i plast som tål kyla.

Cirkapris: från 35 kr.