Annons: Sponsrat innehåll

LiveScope Plus – ännu bättre och skarpare

Publisert Sist oppdatert

Panoptix LiveScope Plus från Garmin har det senaste inom LiveScope-teknologin. Du får bättre upplösning, minskat brus, tydligare bilder och bättre målseparation. Allt sammantaget ger det dig ännu fler trumfkort i jakten på drömfisken.

Thorbjörn Buch är en av Garmins expertfiskare och en flitig utövare av modernt fiske efter bland annat abborre och gös. Han har använt Panoptix LiveScope i flera år. Med alla teknikens möjligheter kan han enkelt skanna av intressanta platser som djupbranter, nersjunka träd, risvasar eller liknande. Han kan placera sin båt på kastavstånd från de intressanta strukturerna.
– Jag har fiskat med LiveScope sedan den dag det släpptes och det har suttit på båten sedan den dess. Jag har inga planer att ta bort den, säger han bestämt.

Nu ännu bättre bild

Med LiveScopes framåtseende visningsläge kan man via elmotorn eller ett roterbart givarfäste söka av vattnet. LiveScope är en högfrekvensgivare som ger detaljrika ekolodsbilder. Och med Livescope Plus har tekniken vässats ytterligare.

– Den stora skillnaden är givaren. Den är längre, vilket betyder mer godis i givaren som gör att den blir bättre. Jag får längre räckvidd, bättre separation, klarare bild och så vidare. Kasten blir korrekt placerade från början och om fisken flyttar sig så ser jag det direkt på skärmen. I den här nya generationen visas allting mycket mer naturtroget, vilket ökar fångstchanserna. Fiskar jag i växtlighet är det lätt att urskilja fisk från vegetation, berättar Thorbjörn.

Perfekt för gös och abborre

Thorbjörn berättar hur tekniken faktiskt gör honom till en bättre fiskare:
– Jag använder LiveScope Plus till mitt gös- och abborrfiske. Ofta söker jag med sidevü, sedan när jag ska börja fiska så kommer LiveScope till användning. Jag kan se på vilket djup fisken står och det hjälper mig att fiska rätt. Nu ser jag även hur fisken beter sig, vilket ger ovärderlig kunskap om arten man fiskar efter. Med Livescope får du direkt svar på om du fiskar för snabbt eller om fisken inte är på humör. Jag blir helt enkelt en bättre fiskare när jag använder LiveScope eftersom systemet ger mig kunskap som hamnar i ryggsäcken av erfarenheter.

Effektiva lägen – enkel installation

Med LiveScope Plus ser du upp till 60 meter nedåt och upp till 60 meter bortåt. Det är en imponerande vy för realtidsekolod. Och även om det blåser och går vågor stabiliserar systemet vyn på plotterns skärm. Dessutom är den enkel att installera med plug-and-play-anslutningen.
Ställ in läget som du behöver för stunden, så förbättrar du ditt fiske.
Forward-läge – Spana framför båten och se vad som pågår i realtid.
Down-läge – Live-visning av den aktivitet som sker under din båt.
Perspective-läge – Se under vattnet med en vy ur ditt perspektiv ovanför vattenytan.

En fantastisk hjälpreda

Thorbjörn har planen för sitt fiske den närmaste tiden relativt klar. Han kommer fiska gös fram till midsommar, för att sedan växla över till abborre.
– För gösen blir metoden pelagiskt spinnfiske. Det är så otroligt roligt och inte så lätt som ibland framställs. Abborren fiskar jag i regel i vatten som är näringsfattiga där fisken står lite djupare. Då visar verkligen LiveScope sin styrka. Jag kan ankra en kastlängd bort från fisken och ändå se hur de står och välja metod och beten efter förhållanden som råder. Att kunna se betet och hur fisken reagerar är oerhört intressant och lärorikt. Jag lär mig mer om undervattensvärlden för varje gång jag använder LiveScope.

Tips och råd som ger mer fisk

Thorbjörn har några avslutande tips till dig som är sugen på att börja använda LiveScope Plus.
– Fisken hoppar tyvärr inte upp i båten bara för att man har köpt en ny givare. Det tar ofta några turer innan man lär sig givaren, eftersom den är så otroligt mångsidig. Givaren ska helst kunna rotera så man kan vrida den, då får du ut mest av den. Sedan måste man kunna ställa in bilden korrekt, men det är ganska enkelt. Du ser skillnad direkt när du ändrar något. En sak som jag blivit imponerad av är exempelvis vid fiske intill en risvase. Då riktar jag givaren mot vasen, sveper runt och ser om abborren står där. När jag på detta sätt kan avgöra om fisken står framför, eller vid endera sidan av risvasen så kan jag bli mycket mer effektiv i mitt fiske. Med den här tekniken kommer du dessutom lära dig att fisken simmar mycket mer än man kan tro. Jag har upplevt att när en fisk hugger splittras ofta stimmet och de simmar inte automatiskt tillbaka till samma plats på en gång.

Vill du veta mer om hur LiveScope Plus och alla andra smarta produkter från Garmin kan göra ditt fiske bättre? Besök din närmaste Garmin-återförsäljare och titta på Garmins hemsida här.