Spelar det någon roll vilket blänke man använder under rödingfiske?Foto: Anders Lundin

Läsarna tycker till: Blink för inplanterad fisk – blänke för vilda

Publicerat Senast uppdaterad

Blinkpirk eller inte? Den frågan ställde Fiskejournalen sina läsare, med tanke på att det är högsäsong för rödingfiske. Svaren varierar – men det verkar ändå finnas en röd tråd i deras resonemang.

Det finns pimpelfiskare som helt förkastar tanken på att använda en batteridriven blinkpirk, eftersom de anser att ett hederligt blänke fungerar lika bra.
När Fiskejournalen ställde frågan i Facebook-gruppen Rödingfiske så gick det dock att dra vissa slutsatser. Det verkar som att många använder blinkpirk när de fiskar inplanterad fisk, både regnbåge och röding. Däremot verkar ett klassiskt rödingblänke vara minst lika bra när det gäller vild röding. Kanske kan det till och med vara så att en blinkpirk skrämmer bort skygg fisk?
Här nedan är några av rösterna.

Tommy Lönnebacke: På min arbetsplats i fjällen så har jag använt en undervattenskamera och mina erfarenheter på vild fjällröding är att blink lockar till sig fisken snabbt till hålet men att fisken ofta roterar runt. Är de ordentligt i tagen smäller det direkt men då spelar det ingen roll med bete. Ett blänke utan blink har samma effekt och lockar fisken till hålet och ger fler hugg. Får jag fisken till hålet och det inte biter åker mormyshkan ned istället.

Ronnie Pettersson: Min erfarenhet av blink är att större sällan är bättre. Stor blink kan garanterat avskräcka, små nätta blinkar som man lätt justerar avstånd till mormyska med är sällan eller aldrig avskräckande.

Mats Eric Oginder: Jag tycker blink fungerar bäst när isarna är tjocka och det är mycket snö. Tidigt och sent på säsongen funkar det bra blänke med mormyska eller vanlig krok och maggot.

Emil Nordström: Jag får oftast mer på röd blink, en liten Bergmanspirk och en liten svart myska med maggot, än vad jag får med bara myska/maggot. I alla fall i inplanterade vatten. Det hugger ofta på stillastående med blink. Jag brukar ändå fiska med bara myska ibland då chansen är större på öring.