Har du tillgång till ett vatten med lake? Testa att fiska den från isen. Foto: Tobias Dahlin

Laken hugger i vinternatten

Publisert Sist oppdatert

Laken leker i riktigt kallt vatten under senhösten och vintern och samlas då på sjöarnas och älvarnas stengrund där man kan rikta sitt fiske efter dem. Rätt tid att fiska är från mörkrets inbrott och fram till midnatt.

Förr var laken som fångades vintertid en mycket uppskattad matfisk och på många ställen förekom ett omfattande isfiske med sportfiskeliknande metoder. Man fiskade med pirk och krok som agnades med fiskstrimlor. På Vättern har man till och med små stugor, så kallade lakekojor, som man flyttar ut på isen för att kunna sitta ”inomhus” och fiska. Kojan ger skydd mot väder och vind och det finns en kamin man kan elda i.

Laken är en nattaktiv jägare som tycks jaga med hörsel och luktsinne. Det klassiska tricket för laken är att dunka den agnade pirken i botten för att på så sätt locka till sig fisken. Dunkandet varieras med pauser på flera minuter då man bara stilla väntar, med pirken någon decimeter över botten, på att fisken ska hugga. Ett kraftigt pimpelspö med nylonlina på 0,35 millimeter och en pirk på 30-40 gram är allt man behöver även om de moderna isfiskeutrustningarna är betydligt effektivare att drilla fisken med.

Både vitfiskar som mört och löja och abborre funkar utmärkt som agn. Laken är inte känd för att vara någon finsmakare. Byt ut trekroken på pirken mot en enkelkrok i storlek 3/0 och agna kroken med hela bitar av betesfisken. Var inte för snabb med mothugget utan ge laken lite tid så brukar den svälja agnet.