Axel med en fin bleka tagen vid kustfiske i somras, men fisket är faktiskt minst lika bra nu på hösten. Foto: Anders Nicander

Kustfisket lever!

Publicerat Senast uppdaterad

Fiskejournalen gav sig ut på kusten för att ta bilder till en kommande artikel om modernt kustfiske. Unge supertalangen Axel Larsson visade att det finns alldeles utmärkt fiske från klippor och bryggor och att många tekniker som kommer från i första hand abborrfisket, i vissa stunder, kan vara överlägsna de traditionella metoderna.

Snultra, berggylta, blåstråle, rödnäbba, torsk på ett par kilo och bleka på ett och ett halvt kilo trixade Axel upp under en fiskedag som han beskrev som trög. Jag som fiskat på Västkusten i dryga trettio år var stum av beundran och framförallt glädje över att se att det finns möjlighet till ett så roligt och bra fiske på vår salta kust.

2 kilo torsk på ett spö som är klassat för beten upp till 10 gram är magiskt kul. Foto: Anders Nicander

Axel fiskar med metoder som han hämtat från flera håll. Det superpopulära abborrfisket har gett oss en rad nya metoder som Axel och en handfull kompisar överfört på kustfisket. Han har också inspirerats av det som kallas light rock fishing(LRF) som är en metod för att fiska de allra minsta arterna i havet med superlätta beten och lika lätt utrustning. Dock är LRF för lätt för att översättas till blåsiga klippor och strömsatt hav. Man behöver komma upp till åtminstone 5-7 gram för att ett bete ska funka även i en skyddad hamn. Särkilt när fisken man fångar kan väga flera kilo.

Detta ultralätta kustfiske har flera stora fördelar. En traditionell abborrjigg på 15 gram ger torsk och bleka och en och annan berggylta medans Axels ”finlirsprylar” plockar i stort sett alla arter man stöter på inklusive havsöring och makrill.

Det verkar som det är lite mer torsk i kustbandet i år men mest överraskande är att det tycks finnas en del bleka igen. Blekan som förr var en vanlig fångst längs branta klippväggar har under många varit försvunnen. Nu tycks det som om beståndet ökar. Blekan är en utmärkt sportfisk och kockarnas favorit för fiskfärs. Låt oss hoppas att detta bara är början och att blekan verkligen är på väg tillbaka.