Det finns många sätt att hjälpa öringar och andra fiskar. Läs våra tips! Foto: Anders Lundin

Kraftverksbolag satsar på Svartån – med hopp om mer öring

Publicerat

Det kanske låter motsägelsefullt att fisket skulle bli bättre om ett rinnande vatten hamnar i händerna på ett kraftverksbolag. Men det är just det som är förhoppningen när Tranås Energi får överta delar av ansvaret för Svartåns skötsel.

Kommunstyrelsen i Tranås kommun har nu godkänt Tranås Energis förslag om att låta dem ta ökat ansvar för Svartån. Syftet är dock inte att öka elproduktionen, utan att återställa delar av vattnet till gagn för bland annat fiskbeståndet.
Det ska tilläggas att Tranås Energi är känt för sin miljöprofil, och att de redan har flera anläggningar längs Svartån.

De får nu mandat att genomföra en rad åtgärder för att stärka befintliga lek- och uppväxtplatser för öring samt skapa nya sådana platser i Svartån, på sträckan mellan Säbysjön och Sommen, enligt ett pressmeddelande.
– Vi känner ett ansvar för Svartån eftersom vi är ett av företagen som historiskt använt oss av dess vatten i vår verksamhet. Vattenvägen förbi våra anläggningar i Svartån är öppen för vandrande fisk sedan satsningar på fiskvägar gjordes för cirka 15 år sedan, men nu vill vi ta detta flera steg längre, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Inom 10 år hoppas de att öringstammen ska bli så pass stark att det öppnas för sportfiske på arten.
– Vi ser ju att öringen svarat positivt på de hittills gjorda åtgärderna som fiskvägar, lekytor och uppväxtplatser. Skulle vi nu förstärka detta med bland annat fler och större ytor för uppväxt och lek skulle det möjliggöra fiske på vissa utvalda sträckor. Det är dock viktigt att vi följer utvecklingen noga och skyddar fisken under de kommande åren då det lätt kan raseras genom exempelvis felaktigt fiske, säger Magnus Lundberg, ansvarig för projektet på Tranås Energi.