Annons: Sponsrat innehåll

Sportfiskare tar täten på den gröna vågen.

Kraftfull och innovativ elmotor från Garmin

Publicerat Senast uppdaterad

Den är stor, den är svart och den ger ett kraftfullt intryck redan vid första anblicken. Vi snackar om Garmins nylanserade elektriska trollingmotor Force. Sportfiskaren Björn ”Carlo” Karlsson lade vantarna på det första svenska demoexet och så här tycker han om den nya elmotorn.

Borstlös motor med integrerad HD-givare
Garmin Force är marknadens första borstlösa elmotor. Med ”borstlös” menas att det inte finns några lösa, rörliga delar i motorn. En motor som består av borstar (eller kol) blir slitna över tid vilket resulterar i att motorkraften försämras. En borstlös motor behåller både kraft och livslängd, dessutom är den väsentligt mycket tystare både under och över vattenytan.

Med hjälp av precis ankringsfunktion och möjligheten att snabbt förflytta båten via JOG-funktionen ökar chansen till fina fångster.

En borstlös motor behåller både kraft och livslängd, dessutom är den väsentligt mycket tystare både under och över vattenytan.

Garmin Force har en integrerad ekolodsgivare, nämligen den vassaste UltraHD-givaren i hela Garmins arsenal. GT54UHD som givaren heter är en allt-i-ett-givare med både CHIRP, ClearVü och SideVü. Garmin-ambassadören Björn ”Carlo” Karlsson har haft Force sen i våras och konstaterar följande:
– Efter montering inser man direkt att det är en imponerande pjäs som sitter framme i fören, snygg och prydlig i sitt utförande. Inga kablar som trasslar – bara i med strömmen till motorn och plugga i givarkabeln, det är allt. Motorn är nästan kusligt tyst och således behaglig att framföra vilket är till stor fördel för oss sportfiskare då fiskarna ofta reagerar negativt på ljudet från elmotorn. Trots att ekolodsgivaren är placerad på själva motorn så har jag inte upplevt några som helst störningar, avslöjar Carlo.

Enkla detaljer som batteriförbruknings-indikator och smidig upptagning genom dubbla gasfjädrar är en självklarhet.

Nytänkande teknik och precis ankringsfunktion
Till elmotorn hör också en trådlös fotpedal som alternativ till fjärrkontrollen. Fotpedalen manövrerar elmotorn med en rapp respons och samma precision och känsla som en vajerstyrd. Björn fyller i:
– När det gäller den trådlösa fotpedalen så har den fungerat tillfredställande, lätt att använda och det är skönt med en kabel mindre på däck.
Ankringsfunktionen håller vad den lovar och har du tryckt på ankringsknappen så ligger den kvar utan att glida ur position. Vill du flytta dig stegvis så kan du använda dig av JOG-funktionen som omplacerar båten 1,5 meter per knapptryckning i önskvärd riktning – perfekt för snabba förflyttningar i jakten efter huggvillig fisk.
– Jag har legat i Göta kanal med referenspunkter i omedelbar närhet runt båten och min upplevelse är att den ligger så fast vid position som det bara är möjligt. Jag har även ankrat i tuffa förhållanden på Vättern och Vänern med samma resultat. Att motorn är urstark är det heller inget snack om, den har verkligen fått kämpa genom vass, näckrosor och gräs för att bekänna färg, berättar Carlo.
Handkontrollen har en påkostad färgdisplay och förutom alla vanliga kommandon har den även en unik gest-styrning. Håller du in knappen och pekar med fjärrkontrollen i önskvärd kursriktning så åker båten dit – ett helt nytt sätt att styra båten.

Trådlös kommunikation
Garmin Force är fullt kompatibel med flera av Garmin-skärmarna som finns i handeln. All kommunikation mellan plotter och motor sköts smidigt och enkelt via Wifi och uppdateringar sköter du direkt i telefonen. Björn är imponerad över det trådlösa konceptet:
– Jag kopplar ihop trollingmotorn och mina plottrar trådlöst via det trådlösa gränssnittet och kan på så sätt följa rutter, spår och gå till waypoints med bara en knapptryckning. Motorn kopplas även trådlöst till min mobil eller platta via Bluetooth. På så sätt kan jag använda appen ActiveCaptain som ett komplement till plottern för både manövrering och uppdatering vilket är väldigt smidigt. Garmin Force och det trådlösa tänket tillsammans med mina skärmar och appen ActiveCaptain gör fiskeupplevelsen så mycket enklare, trevligare och dessutom känns båten helt komplett, avslutar Carlo.

Björn ”Carlo” Karlsson har använt Garmin Force sen i våras och det tänker han fortsätta med.

Förutom ovan nämnda funktionalitet så är motorn robust byggd och utrustad med dubbla gasfjädrar för enkel och smidig upptagning. Garmin Force finns både i 24- och 36 voltutförande.

Vill du ha mer information om Garmin Force? Häng med till garmin.se