Det blev en pangstart på säsongen i Mörrumsån. Foto: Privat

Kanonstart i Mörrumsån – mycket fisk och folk i farten

Publisert

Så har det klassiska kanonskottet för premiären i Mörrumsån avfyrats – och om uttrycket ursäktas så måste man säga att det blev en pangstart för årets fiske. Det var både gott om lax och öring i farten.

Fisk landad!

Förhoppningarna infriades för både besökare och gänget i Sveaskog, som äger och driver Kronolaxfisket. När Fiskejournalen pratar med platschefen Tony Forsberg så är det mungiporna uppåt.
– Efter några coronaanpassade premiärer så valde vi att köra en premiär i nästan samma anda som innan pandemin. Vi höll till traditionsenligt ute vid Laxens Hus, och kommunen hade bjudit in ett 30-tal knallare. Vädret var helt perfekt med 12–14 plusgrader och en strålande vårsol. Premiären förärades av ett tusental besökare och ett par hundra sportfiskare. Vi var spända på att se hur fisket skulle te sig, och hur det tedde sig, berättar Tony.

Fisken har lekt
Redan under premiärdagen 26 mars fångades det en hel del fisk, och under helgen så var det bra aktivitet på fångstrapporten. Över 130 rapporterade fångster är ett bra facit, att jämföra med fjolårets 61 fångster, och de 28 fångsterna på premiären 2020.
– Jag skulle tro att det är dubbelt så mycket fisk i ån nu, jämfört med i fjol. Det har fångats många utlekta öringar och laxar, och enligt mig är det positivt eftersom det betyder att de har reproducerat sig, säger Tony Forsberg.

Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén med en öring. Foto: Privat

Det fångades ett många fina laxar under de första dagarna, där toppnoteringen var ett exemplar på 110 centimeter, som dansken Christian Bang fick äran att drilla. Nämnas kan också göras att Daniel Sundin från Ronneby fångade en öring på hela 90 centimeter under premiärdagen.
– Det var många år sedan det var en sån lyckad premiär i Mörrum! Ett riktigt trevligt glädjebesked med andra ord! Vi hade en höst 2021 med mycket lite sjukdomar i ån, bara två sjuka fiskar inrapporterade till oss under hösten. En trend som vi verkligen hoppas att den håller sig, att vi slipper sjuk fisk i ån.
Tonys förhoppning nu är att vattentemperatur och vattenmängd håller sig på lämpliga nivåer så att det blir ett fortsatt fint vårfiske och ett spännande majfiske på nystigen lax!