Annons: Sponsrat innehåll

Kajakfiske med ekolod

Publisert Sist oppdatert

Garmin har tagit fram en rad olika produkter som gör din kajak minst lika kompetent som en större fiskebåt – fast i ett smidigare format. Läs om kajakfiskaren Tommy Blomanders erfarenheter om hur du på bästa sätt använder ekolodet tillsammans med fiskekajaken.

Att fiska från kajak är populärt världen över och inte minst här hemma i Sverige. Med kajaken kommer man nära naturen och formatet gör den lätt och smidig att sjösätta i nästan vilket vatten som helst. Men bara för att att du använder en kajak så behöver du inte begränsa tekniken.

Men bara för att att du använder en kajak så behöver du inte begränsa tekniken.

För två år sedan fångade Tommy en gös som vägde 11 450 gram från sin kajak! I våras fick han ytterligare en gös på över elva kilo från kajaken. Tommy vill ha avancerad elektronik där han ser fisk tydligt och hur den reagerar. Han vill även se bottenstruktur och vegetation med bra skärpa. Men det skall vara enkelt att hantera elektroniken vilket är speciellt viktigt vid kajakfiske.
– Menysystemet är enkelt hos Garmin vilket tilltalar mig. Samt Panoptix-tekniken som är fantastisk bra där jag ser hur fiskarna reagerar i realtid. Om jag exempelvis kör på en djupkant med ett 2D-lod så ser jag inte fisken som står nära botten i en brant. Men med Panoptix ser jag fiskarna som står efter kanten, säger Tommy.

Att hitta fisk är enklare än någonsin med Garmin STRIKER 5dv. Markera en fiskeplats på plottern och återvänd senare till dina fiskeställen.

Garmin echoMAP 72SV
Om du söker ett mer avancerat lod med större skärm till din kajak är echoMAP 72sv något för dig. Den har en 7-tums färgskärm med hög kontrast och automatisk justering av bakgrundsbelysningen. Snabb och följsam 5 Hz GPS/GLONASS-mottagare som uppdaterar din position och kurs 5 gånger per sekund. Det ger en följsam förflyttning på skärmen. Garmin echoMAP 72sv kan kombineras med en GT41-TM-givare för 50/200 kHz HD-ID-ekolod och Garmin DownVü™/SideVü™, det allra skarpaste ekolodet. Kombinationens sladdar ansluts direkt i fästet så att du snabbt kan installera och koppla bort enheten från strömkällan och fästet på kajaken.

(Till ECO Map 72SV är en GT40 givare på 200/77 kHz ett bra val. Givarfrekvensen 200 kHz ger en smalare kon men med mer detaljseparation. Frekvensen 77 kHz ger en bredare kon där det är lättare att se fisk om den står vid sidan av båten, men detaljseparationen är inte riktigt lika bra som på 200 KHz.)

Då är Garmin Striker 5dv ett bra alternativ. Det är ett 5-tums Chirp-ekolod med GPS och ClearVü, som du ser bottenstruktur och fisk med tydligt

Vilken kajaktyp skall jag välja?
Fråga dig själv till vilket fiske du skall använda din kajak innan du går till affären. En smalare kajak är snabb men också rank. En bredare kajak är mer stabil och du har mer förvaringsutrymme i den. Det finns paddelkajaker och trampkajaker i olika modeller. Fördelen med trampkajakerna är att du har båda händerna fria för fiske. Tommy har valt en Slayer Propel 13 från Nativ som är en trampkajak. Den är ergonomiskt utformad och ger möjlighet att fästa ekolod, GPS och spöhållare placerade på rätt positioner. Det finns plats för håven bakom sittplatsen och det finns smarta fästskenor för elektroniken. Det finns olika system för att fästa tillbehör i en kajak. Ett exempel är RAM som har ett brett utbud av fästen. Scotty har också flera modeller för kajakfiske.

Tommy fångar faktiskt mer fisk sedan han köpte kajaken.

Panoptix för kajakfiske
Med Panoptix från Garmin kan man se hur fiskarna beter sig nere på djupet. Det är ungefär som att titta på en film på ekolodets skärm. Betet, betesfisk och även gösen som Tommy är ute efter, syns tydligt på skärmen. När Tommy ser fisken i ytterdelen av Panoptix-givarens kon, kan han enkelt lotsa in den i mitten av konen. Att se om fisken står på vänster- eller höger sida om kajaken är en stor fördel, för att man skall kunna släppa ner sitt bete på rätt position mot den. I dag har Tommy en Garmin GPSMAP 1222XSV med en GT50 givare och en Panoptix PS30-givare. Det är en drömkombination för honom.

Tommy fångar faktiskt mer fisk sedan han köpte kajaken. Fiskarna skyggar inte från den på samma vis som de gjorde från hans tidigare båt. Det är dessutom mycket fridfullare att fiska från kajak. Testa du med.