Den efterlängtade jullaxen blev en fantastisk öring. Foto: Privat

Julkort om jullaxen som blev en öring

Publisert Sist oppdatert

Från Fiskejournalenmedarbetaren Roger Thuring kommer ett vackert julkort som berättar om en fantastisk vinterdag på Vänern.

Helgen den 3-4 december var det dags för årets upplaga av ”Expedition jullax”. Min gode vän och fiskekamrat Anders Olsson Hedberg stod för båt, utrustning, strategi och taktik. Den egna insatsen sträckte sig i praktiken till att notera eventuella hugg och kämpa in fisken.

Lördagen var en tämligen kall dag med hårda vindar från ost-nordost. Det begränsade vårt fiske till ett mindre område, som vi å andra sidan gnuggade mycket noggrant. Jag förlorade klunsningen mot Mats Sundevall, som också deltog i fisket. Han fick ta första hugget. En gädda kring fem kilo som fattat tycke för en Tomic. Nu var det min tur.

Det förflöt någon timme, sedan fick vi ett kraftfullt påslag på en Rapala Husky 13 i SAL 25. Ett bete som numera är mycket svårt att få fatt i. Fisken gick tidigt upp och stjärtfenan, likt ett svart trekantigt segel, bröt ytan vilket skvallrade om prickfisk. Fighten var rejäl. Det tog sin tid att få den kraftiga öringen i närheten av båten, väl där gick den upp och simmade sidledes med båten utan att vilja komma inom håvavstånd. Öringen dök, och med hårda stötar nedåt försökte hon frigöra sig. Till sist hade krafterna sinat tillräckligt för att fisken skulle låta sig håvas. En mäktig fisk fick syna durken. Öringen hade en imponerande längd av 97 cm vid en vikt av 7,7 kilo. Expeditionens mål uppnått

Vi gratulerar till den fenomenala fångsten och tackar för julkortet.