Innan puckellaxen utvecklar sin puckel så kan de påminna om vanlig lax, men den är invasiv och ett hot mot lax och öring.Fotograf: Erling Kåre Stenevik / Havsforskningsinstitutet

Jodå – det blir troligtvis en invasion av puckellax

Publicerat

Forskare och sportfiskare i både Norge och Sverige har undrat om det kommer att bli en ny invasion av puckellax denna sommar. Svaret är troligtvis, åtminstone i Norge. Havsforskarna har aldrig fått så mycket puckellaxar i sina trålar som denna säsong.

Puckellaxen är en oönskad gäst i norska laxälvar, och sedan den dök upp första gången 2017 så har förekomsten stadigt ökat. Den har en tvåårig livscykel, och totalt registrerades det över 20 000 puckellax 2019, varav 5 308 stycken rapporterades in av sportfiskare.
Även från svenska Ätran kom det rapport om att puckellax varit synlig.

Det mesta talar nu för att det blir en invasion av puckellax. Havsforskningsinstitutet meddelar att både deras egna forskare har fått rekordmycket puckellax i sina trålare, och att yrkesfiskare fått mycket puckellax som bifångst.
Det är dock oklart när och om arten börjar ge sig upp i älvarna. Den leker innan atlantlaxen, och farhågan är att den ska konkurrera om mat och platser, samt att den eventuellt kan sprida sjukdomar.

Här kan du läsa mer om Havsforskningsinstitutet iakttagelser om puckellaxen.