Linköpings ungdomar får testa på att fiska i Roxen som bland annat är känd för sitt fina gösfiske.Foto: Anders Nicander

Jig för gös — lika roligt som effektivt

Publicerat Senast uppdaterad

Det finns många bra metoder för gösfiske. En av de roligaste, enklaste och effektivaste är klassiskt jiggfiske.

Sommaren är, så länge det inte är allt för varmt i vattnet, en fin tid för gösfiske. Gösen uppehåller sig gärna på stengrund och branter och man kan rikta sitt fiske mot mindre områden där fångstchanserna är goda. Det finns många platser där man kan fiska gös från land men i de flesta vatten krävs det båt för att man ska komma åt de bästa fiskeplatserna. Blåser det svagt kan man med fördel driva med vinden och kasta i den riktning båten driver. Blir driften för snabb för att man ska hinna med att fiska effektivt får man ankra båten.

Klassiskt jiggfiske, där man kastar ut jiggen och låter den sjunka till botten och därefter vevar in med vevpauser då den åter får sjunka till botten brukar kallas bottom bouncing. Jiggen studsar fram på ett sätt som få rovfiskar kan motstå. Gösen hugger nio gånger av tio när jiggen ”faller” och man känner oftast ett rejält hugg. Är gösen lite försiktigare känner man bara en lätt stöt eller så kan man se på linan att den lyfts lite under bråkdelen av en sekund. När man känner, eller ser, hugget gäller det att svara med ett snabbt och bestämt mothugg. Gösen är hård i käften och det kan behövas lite kraft för att driva in kroken.

För detta fiske är en haspelutrustning perfekt. Spöt ska ha lite ryggrad men det räcker med att det är klassat för kastvikter upp till 30 till 40 gram. Flätlina är en förutsättning för att kunna känna de försiktigaste huggen och man behöver en 30 cm lång tafs. Av 0.40-0.45 millimeter fluorocarbon för att skydda flätlinan mot vassa göständer.

Jiggarna för detta fiske fiskar bäst om de inte sjunker supersnabbt så se till att jiggskallen är väl anpassad till jiggkroppen. Beroende på djup är vikter från 10 och ända upp till 30 gram bra att ha i fiskelådan. Shadjiggar på 10-20 centimeter fiskar bra men även klassiska curly tails kan vara effektiva.

Ut och fiska!

Anders Nicander