EU:s fiskeministrar följer inte lagen.

Industrifisket blir av med MSC-certifiering

Publicerat Senast uppdaterad

Under 2020 MSC-certifierades en stor del av strömming- och skarpsillfisket i Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken. Certifieringen möttes av kritik eftersom fisketrycket ökat och fångsterna blivit allt sämre för det kustnära fisket på senare år samtidigt som Sverige tillåter storskaliga industritrålare att gå kustnära, även innanför trålgränsen, för att ta upp enorma mängder strömming.

Även Internationella havsforskningsrådet, ICES, konstaterade i maj när rekommendationen för 2022 års kvoter släpptes att strömmingsbeståndet i Egentliga Östersjön fortsatt var under hård press.

1974 började statistik föras och sedan dess uppskattas beståndsstorleken ha minskat med 81 procent. ICES beräkningar visar att fisketrycket har varit för högt sedan 2015 och att bestånden i årets rådgivning hamnar under referensnivån, vilket nu mynnat ut i en hävning av MSC-certifieringen. Efter 15 september i år får inte strömming från Egentliga Östersjön säljas som MSC-certifierad.

Vad är MCS?
Fisk eller skaldjur med det blå MSC-märket kommer från ett hållbart fiske och alltså uppfyller MSC:s miljöstandard. Varan kan spåras tillbaka till ett hållbart fiske tack vare att alla företag i livsmedelskedjan följer MSC:s spårbarhetsstandard.