Hökesåsprofilens tre bästa flugor för höstbågen

Publicerat Senast uppdaterad

Stefan Wahnland är synonym med Hökensås. Han bor, fiskar och driver en liten verksamhet mitt på åsen. Med stugor att hyra och mycket uppskattade kurser i flugfiske och flugbindning har Stefan och hans ställe blivit lite av en viktig knutpunkt för sydsvenska regnbågsfiskare.

Hösten är fantastisk. För många arter är fisket på topp och naturen är bländande vacker. Regnbågen, som är en art som kan tjura ordentligt under sommarens värmeböljor, stormtrivs i det kallare höstvattnet. Eftersom det fortfarande är gott om föda på ytan så vakar regnbågen mer än gärna och tar gärna en torrfluga. Vi frågade Stefan om vilka tre flugor han alltid tar med sig ut på höstdagarna.

Stefan och Busen med nyfångad regnbåge. Foto: Anders Nicander

Den första flugan han nämner är en riktig Hökensåsklassiker. Stefan uppskattar denna fluga så mycket att han döpt sin ena hund efter den. Den oansenliga skapelsen heter Busen. En fluga som kan funka som imitation för en lång rad insekter men som egentligen inte riktigt liknar någon. Stefan fiskar den antingen som en torrfluga precis i ytfilmen eller så handtwistar han in den mycket långsamt någon meter under ytan.

Getingar är eftertraktad föda för ytätande regnbågar. Stefan kastar ut getingimitationen så att den får ett ordentligt nedslag — så den verkligen syns och hörs. Sedan låter han flugan driva fritt med tafsen sträckt. Ett tålamodskrävande fiske som ofta ger belöning i form av brutala påslag.

Den tredje flugan är en liten imitation av en vattenskalbagge som kort och gott kallas Foambaggen. Foam har mycket bra flytförmåga och strävar alltid uppåt om man fiskar den med sjunklina och flyter som en kork om man fiskar med flytlina. Stefan fiskar denna fluga både med sjunk- och flytlina.

Hökensås ligger mellan Tidaholm och Hjo i Västra Götaland. Här har man bedrivit put&take-fiske sedan 1950-talet. Här finns ett stort antal sjöar med olika karaktär. I vissa sjöar är endast flugfiske tillåtet men det finns även vatten för spinnfiskaren. Fisken i sjöarna anses ha en väldigt hög kvalitet och området, som är naturreservat, är känt för sin skönhet.

Anders Nicander