Havsöringfisket kan vara bra från första fiskedagen.Foto: Michael Paszkowski

Havsörinpremiär längst i söder

Publicerat

För många havsöringälskare är första januari en högtid som är större än både jul och nyår. Från Kullens fyr och söderut är det åter tillåtet att fiska havsöring. Är bara vind och väder rätt kan fisket vara bra från första dagen.

Havsöringfisket längs Skånes stränder är magiskt! Kusten är bländande vacker och öringen här är mer storväxt än uppe på Västkusten. Fisket är faktiskt så bra att det lockar fiskare från Danmark som själv kan stoltsera med ett mycket fint havsöringfiske längs många kuststräckor och i skiftande miljöer.

Pålandsvind

Den Skånska kusten är vindutsatt vilket kan ställa till det om vinden tar i. Men trots att det blir svårare att kasta och att det kan bli ordentligt kallt vill man nästan alltid ha vinden i ansiktet när man fiskar havsöring. Pålandsvinden skapar rörelse i vattnet som tycks trigga havsöringens jaktinstinkt. Vind betyder också skydd. När vågorna bryter vattenytan är öringen inte lika exponerad för sina fiender i luften.

Vadarstav och dubbar

Vid fiske längs skånekusten är vadarbyxor i princip ett måste. Visst, det finns platser där man kan fiska från bryggor och pirar men vill man kunna komma åt de hetaste platserna är det vadare på som gäller. Vadarskorna får mycket gärna ha dubbar vilket gör vadningen både säkrare och bekvämare. På storsteniga bottnar bör man ha en vadarstav för att slippa ett ofrivilligt vinterbad.

Spinnfiske perfekt

Den öppna Skånekusten är perfekt för spinnfiske och det finns mängder med både spinn- och haspelspön som tagits fram för just den här typen av fiske. Spön på 9-11 fot om kastar beten upp till cirka 30-40 gram. Med en rulle i 3-4000-storlek, flätlina och långkastande havsöringdrag har man en mycket effektiv, lätt och rolig utrusning att fiska med.

Fiske med bombarda-flöte och fluga är en annan metod som verkligen kommer till sin rätt här. Bombardan ger mycket låga kast samtidigt som man kan fiska in flugan i nästan vilket tempo som helst. Det ger enorma fördelar när man vill kunna fiska extremt långsamt – eller riktigt snabbt. Extremt långsamt är snudd på omöjligt när man fiskar med drag och en riktigt snabbt infiskad fluga gör flugfisket slitsamt.

Märlimitationer heta i kallt vatten

Flugfiske efter söderns öringar är även det mycket utvecklat. Här behövs det spön som kan pressa ut fluglinan i hård motvind och som har ryggrad nog för att drilla stöddiga öringar. Spöt bör vara 9-10 fot och linan en 7:a eller en 8:a. I början av säsongen är olika märlimitationer ett hett tips även om olika räkimitationer är vad de flesta börjar säsongen med. Ibland är mer extrema, flashiga, flugor i rött, gult och orange supereffektiva. Dessa chockflugor tycks kunna väcka hugglusten hos den vinterstelaste öring.

Heta spots

Det finns mängder av välkända och mindre kända fiskeplatser längs Skånekusten. Och det är verkligen viktigt att komma rätt!

Vissa kuststräckor håller mycket fisk medan andra sträckor är i det närmaste ointressanta.

Välkända sträckor som ger fint fiske efter havsöring år efter år är:

Öresund från Lernacken till Fortuna.

Sydkusten mellan Hörte och Ystadsamt Kåseberga/Löderup

Ostkusten från Skillinge till Haväng norr om Kivik.

Läs vattnet

Lär dig läsa vattnet! Vissa plaster är heta och andra kalla. Ett rev eller ett område med stora stenar i vattnet är spännande medan de sandiga badstränderna mycket sällan ger någon havsöring. Utöver det har vissa platser en fantastisk förmåga att hålla fisk samtidigt som andra, till synes fina platser, är betydligt sämre.

Vindtäta kläder ett måste

Det krävs en hel del vilja och god fysik för att fiska på den öppna kusten i januari. En vintät jacka är en självklarhet. Riktigt bra underställ och isolerande byxor närmast vadarna är nästa måste. Sen är det fantastiskt bra med en batteridriven värmeväst. Ibland måste man tillföra värme för att kroppen ska hålla en hel fiskedag.

Ut och njut!