Håll koll på fiskar och andra varelser i Västmanland. Foto: Anders Lundin

Håll koll på abborre i Stockholm – innehåller miljögifter och kvicksilver

Publicerat

Ät fisk – men ha koll på ursprunget och mängden. Den uppmaningen riktas till befolkningen i Stockholmsområdet. Undersökningar visar att abborre och strömming som lever i Stockholms läns sjöar och kustvatten innehåller förhöjda halter av organiska miljögifter och kvicksilver.

Det var Länsstyrelsen Stockholm, Stockholms stads miljöförvaltning och Tyresåns vattenvårdsförbund som gav IVL Svenska Miljöinstitutet ett uppdrag att undersöka Stockholms läns sjöar och kustvatten. Nu har resultatet presenterats.

Sammanställningen bygger på data som samlats in under 2019, och resultaten visar att förekomsten av de undersökta föroreningarna var förhöjda i fisk på många platser i länet.
Både abborre och strömming innehåller förhöjda halter av organiska miljögifter och kvicksilver. Däremot ser det ljusare ut för exempelvis braxen, som finns i Mälaren.

– I abborre överskrids de av lagstiftningen satta gränsvärdena för PFOS, PCB och kvicksilver på flera platser. I strömming överskrids gränsvärdena för dioxiner, PCB och kvicksilver på ett antal lokaler, säger Johannes Knulst, samordnare för miljögiftsövervakningen vid Länsstyrelsen Stockholm.
Uppmaningen är att man alltså bör vara uppmärksam – det gäller särskilt små barn, gravida och fritidsfiskare som äter stora mängder egenfångad fisk, säger Johannes Knulst.

Här kan du läsa mer om resultaten.