Hajfensoppa utrotningshotad
Allt fler människor och företag världen över tar ställning mot så kallad shark finning där fenor skärs av från levande hajar för att bli basen i soppa.
Hajfensoppa är en traditionell maträtt i bland annat Kina, men jakten på hajarnas fenor är ett hot mot långsamt växande hajarter. Hanteringen av dessa djur hör också till de brutalaste vi känner till. Ofta skärs fenorna av från levande hajar som sedan kastas över bord.
Nu ansluter sig lyxhotellkedjan Shangri-La till den växande bojkotten och alla kedjans 72 hotell världen över slutar servera hajfensoppa. Flera andra ansedda affärs- och hotellkedjor i Asien har redan tidigare slutat servera hajfensoppa.
På grund av luckor i EU:s lagstiftning kan det fortfarande förekomma att europeiska fiskefartyg fiskar haj för fenornas skull.
För att se nyhetsinslag om bojkotten mot hajfensoppa klicka här.
Klicka här för att läsa fler notiser om finning.
Anders Nicander