Oljeutsläpp mitt i den känsliga inneskärgården är en mardröm.

Gott nytt år önskar Fiskejournalen

Publisert Sist oppdatert

I dag lämnar vi ett på många sätt tungt år bakom oss. Krig och elände i världen och i vårt närområde, lågkonjuktur och sämre ekonomi. Samtidigt har nyheterna om hur dåligt våra fiskbestånd mår duggat tätt.

Men det finns hopp!

Allt arbete som läggs ner på fiskevårdsarbete ger resultat. Många av Jämtlands åar och älvar är på väg att återfå sina forna glans. Gäddfabriker byggs över hela landet med mycket gott resultat. I Bohusläns fjordar frodas öringen. Här har man arbetat målmedvetet med fiskevård i gott och väl ett halvt sekel. Detta gör att havsöringfisket i de bästa stunderna håller mycket hög klass. Med en sundare förvaltning av säl och skarv skulle det till och med kunna bli ett fiske i världsklass.

I många sjöar arbetas det med reduktionsfiske. När man tar bort det extrema överskottet av vitfisk får rovfisken en chans att återhämta sig. Fisket blir mycket bättre och bruna vatten blir klara. Avsomnade sjöar blir till fin-fina vatten för fiske efter abborre, gädda och gös.

Försök med att återetablera det för havet och fisken livsviktiga ålgräset har gett mycket gott resultat. 2022 planterade man ut en enorm mängd ålgärsplantor för hand. Bra ett år senare har de spridit sig till nya områden. Får vi tillbaka ålgräset kommer kanske torsken och rödspättan också tillbaka.

Sverige är ett av världens sjörikaste länder med över 100 000 sjöar och över 50 000 mil vattendrag. Väldigt många av dessa vatten är mer eller mindre ofiskade. Här finns det alla möjligheter att upptäcke nya, hemliga eller mer kända, pärlor. Ut och fiska! (Köp fiskekort eller fråga fiskerättinnehavaren om lov.) Så länge vi möter varandra, naturen och fisken med respekt kan vi ha precis hur kul som helst.

Gott nytt år, let´s hope it’s a good one!