Hösten är en fin tid för makrillfiske. Foto: Anders Nicander

Glöm inte makrillen bara för att det är höst

Publicerat Senast uppdaterad

De flesta slutar fiska makrill när hösten kommer. Men faktum är att det ofta är nu man får de allra största. Man får bara tänka lite annorlunda.

I en tid när havsöringen är fredad och kustvattnen inte längre erbjuder så stor variation i fisket kan det vara lätt att lägga de salta spöna på hyllan i väntan på nästa säsong. Men gör man det missar man en av årets höjdpunkter.

Under hösten får man ofta de stora makrillarna. De som man bara trillar på av en slump, då och då, under sommaren. Makrillen går nu bottennära och huggen kan vara mycket försiktiga. I yttersta kustbandet är det få dagar som erbjuder fint väder nog för fiske så här års, men kommer man ut kan man hitta makrill som passerar kilosstrecket. Så stora makrillar är formidabla sportfiskar. Inomskärs hittar man makrillen på samma ställen som under sommaren. Nu är det ofta tomt på båtar där det var fullt under vackra sommarkvällar. Mete med småsill, eller stagg som man säger i Bohuslän, någon meter ovanför botten är rätt metod. Detta förutsätter att man fiskar från ankrad båt. Man bör vara ordentligt varmt klädd för när vattnet nu blivit kallare så kyler det bra i en öppen båt. Men det är en väldigt speciell känsla att fiska på havet under hösten.

En lätt vertikalutrustning är lite otippat perfekt för makrillmete inomskärs. I yttersta kustbandet är strömmen ofta stark och här kan en kraftig vertikalutrustning eller en lätt havsfiskeutrustning passa bättre. Använd en Aberdeen-krok i storlek 1 och ett sänke på 20-30 gram. Trä på staggen först genom ögonhålan, sedan bakom gälarna och sedan en gång bak i stjärten. Håll igen lite på mothugget när du känner att makrillen är där och pillar. Ibland är fiskeplatserna fullkomligt invaderade av småvitling som massakrerar agnet på några sekunder. Prova då att veva upp 4-5 meter. Hjälper inte det kan man få byta fiskeplats.

Makrillen är känslig för hantering och vill man återutsätta sin fångst bör man lossa den i vattnet och inte röra vid den med händerna. Höstmakrillen är mycket fet och passar perfekt att röka. Ett annat sätt att tillaga fet makrill är att först filéa makrillen och sedan skära filéerna på längden så att man skär borta blodådern i mitten. Sedan lägger man de halva filéerna i grädde smaksatt med senap. Låt fisken ligga i blandningen över natten. Panera i ströbröd och stek i smör. Vinägern i senapen löser det lite traniga fettet i höstmarillen och kvar bli en fantastiskt god fisk. Servera med potatismos kryddat med pepparrot och en sallad. Magiskt gott!

Anders Nicander