Siken hugger i Fredrikstad. Foto: Anders Nicander

Glimrande sikfiske i Fredrikstad

Publisert Sist oppdatert

Fiskejournalen drog till Norge över dagen för att fiska sik på havsisen i Fredrikstad. Fisket var stundtals lika glimrande som vintersolen.

Fredsrikstad I södra Norge bjuder vintertid på ett fantastiskt fiske efter sik. Vid småbåtshamnen mitt i stan fryser isen snabbt och siken som finns i älven gör födosök ut i det bräckta vattnet närmast kusten. Siken är inte särskilt stor, de flesta väger mellan tre och sex hekto. Men det är väldigt gott om fisk. Fisket är faktiskt stundtals så bra att man får lägga band på sig för att inte ta mer fisk än man behöver.

Den utan tvekan säkraste metoden är mormyskafiske med små mormyskor och maggot som agn. Mormyskafiske är å ena sidan enkelt å andra sidan en mycket teknisk fiskeform där det handlar om att hitta den mormyska och den teknik som funkar bäst för dagen. Man ser också att de duktigaste pimpelfiskarna drar många gånger mer fisk än de som inte riktigt fått kläm på tekniken.

I norra Sverige finns det mängder av vatten där samma typ av fiske är högaktuellt. På sjöar, lugnflytande älvpartier och delar av kusten är vårvintern en magiskt fin tid för att vara ute på isen och pimpla sik.

Ut och fiska!