Oetiskt fiske har lett till att allt fiske förbjuds i Östadviken under gösens lek. Arkivbild: Polisen

Gåtan löst – därför låg det massa döda gösar och abborrar på ö

Publicerad Senast uppdaterad

När en sportfiskare gick iland på en ö i Södra Bergundasjön så möttes han av en obehaglig syn. Det fanns nämligen flera högar med döda gösar, abborrar och annan fisk. Inte okej tyckte han – och undrade förstås vem som var den skyldige.

Det var Tobias Hübner som gjorde den otrevliga upptäckten under en fisketur på Södra Bergundasjön, som ligger i Växjö kommun.
– Det såg helt sjukt ut. Det låg hur mycket fisk som helst, överallt. Man undrar ju vad det var för något, det kändes som att hela sjön hade fiskats ur, säger Tobias Hübner, till Smålandsposten.

Det låg förstås nära till hands att misstänka nätfiske. Och jodå – det var precis vad det handlade om. När Smålandsposten började att rota i ärendet så framkom det faktiskt att kommunen hade ett finger med i det stinkande spelet.
Det handlade nämligen om ett standardiserat provfiske, i kommunens regi. Tidigare år har den fångade fisken fördelats till invånare, men denna gång var hanteringen annorlunda.
Varför har Signe Noresson, sjömiljöansvarig på Växjö kommun, inte något svar på.
– Jag vet inte bakgrunden till varför de som genomförde fisket i år la fisken på en ö i sjön. Det var dumt och den borde inte ha lagts där. Vi har tagit det med dem, så att det inte händer igen. Jag fick veta detta först långt i efterhand, säger Signe Noresson till Smålandsposten.