Rödingpimpel är en skön konst. Foto: Gunnar Westrin

Fyra heta tips för iskall röding

Publisert Sist oppdatert

Rödingpimel är norrländsk folkkultur och det finns nog ingen fiskeform som lockar så många män som kvinnor, unga som gamla ut på isarna. Men röding kräver sina trix.

Rödingen är en vansinnigt vacker fisk. Dessutom är den en sann delikatess och en stor utmaning för oss sportfiskare. Få arter kan vara så tjuriga som rödingen även om den är betydligt lättare att komma till tals med under vintern än under sommaren. Vi har samlat fyra heta tips signerade Mattias Omma från Alttajärvi.

1) Tidigt på säsongen är dagarna korta och dygnets ljusa timmar få, vilket ger en riktigt bra förutsättning till att pricka in huggperioderna. Gryning och skymning är i regel framgångsrika tider att fiska på, under hela vintersäsongen.
2) Lägg ner tid på fiskevatten som du tror eller känner till, har bra med röding. Näringen och födan i sjöarna varierar stort mellan fjäll och skogsland. Därav varierar också vilken typ av föda som rödingen inriktar sig på just där du fiskar. När man lärt känna fiskevattnet såpass att man vet vilket typ av föda som är förekommande, förenklar det valet av pimpelteknik, bete och agn.
3) Jag upplever själv att det är en stor skillnad på vilken fisketeknik jag använder, lockfiske och större rörelser är något som genererar mycket fisk av blandade storlekar. Storrödingen är däremot många gånger väldigt skygg och försiktig, dessa gånger brukar jag försöka variera mitt sätt att fiska tills man hittar det som är mest effektivt för dagen.
4) Det är viktigt att ge sig själv dem materiella förutsättningarna till att lyckas. Ett styvt pimpelspö ger dig chansen till ett bra mothugg, en rulle med slirbroms underlättar fiskens rusningar. Utöver spö och rulle har blinkande beten, röda blänken och väldigt mycket maggots varit vinnande för mig!