Naturligt röd? Tonfisk innehåller proteinet myoglobin som ger köttet dess mörkröda färg. Efter en tid i luft bryts myoglobinet ner och köttet blir brunt. Färgen visar alltså om fisken är färsk, såvida inte fiskköttet behandlats för att förstärka den röda färgen. Foto: Hans Hällman

Fusk med svensksåld tonfisk

Publicerad

Stockholms miljöförvaltning har avslöjat att butiker sålt tonfisk som behandlats för att se rödare och färskare ut. Att äta för gammal tonfisk kan ge histaminförgiftning – något som kan vara mycket allvarligt.

Upptäckten startade med att miljöförvaltningen fick flera tips om tonfiskbedrägerier i Stockholm. Provtagning hos fem företag visade att fyra av dessa sålde tonfisk som behandlats med kolmonoxid eller nitrit, något som ger fiskköttet en onormalt röd färg och kan felaktigt tolkas som att fisken är färsk.
Sådan behandling är förbjuden inom EU, och konsumtion av gammal tonfisk kan ge allvarlig histaminförgiftning.
Samtliga av de olagligt behandlade produkterna var gulfenad tonfisk från en EU-godkänd anläggning i Indonesien. Företaget har nu fått exportförbud till alla EU-länder.

Läs rapporten här.

Hans Hällman