Kummeln älskar blinkande ljus. Foto: Anders Nicander

Följ med till Vestlandet

Publicerad Senast uppdaterad

Samma dag som vi packar ner de sista grejerna inför den årliga resan till norska Västlandet trillar nya numret av Fiskejournalen ner i brevlådan. I det nummer berättar undertecknad om ett nytt sätt att tackla hel betesfisk som är så effektivt att jag helt slutat knyta tackel för stor havsfisk.

Fisket på Vestlandet är så fantastiskt att det måste upplevas för att man riktigt ska förstå. I bråddjupa fjordar under snöklädda fjäll är fiskrikedomen enorm. Man hittar kanske inte samma gigantiska hälleflundror och torskar som längst i norr men här finns det betydligt fler arter och variationen i fiskemetoder gör att detta otvivelaktigt är min favorit bland alla fisken jag prövat.

Under kommande vecka släpps jag därför nyhetsrapporteringen och komma att blogga om våra upplevelser och hur fisket går.

Med båten på släp kör vi mot Norge i morgon bitti. Resan tar tio timmar men där väntar skyddade vatten med bra fiske några tiotal meter från land.

Tacklet jag skriver om i inledningen är egentligen inget tackel utan bara ett självlysande jigghuvud med kroken hängandes fritt i en splittring. Den kroken trär man genom munnen på den döda agnfisken. Sen tar man en stingerkrok som fästs långt bak i ryggen. För att det ska funka optimalt måsta man sedan surra agnfisken med grov agntråd. Inget trassel och direktkontakt med fisken! Men glöm inte att man behöver en minst en meter lång tafs av monolina på runt 1.2 millimeter som skydda mot vassa tänder och skav från rullande fiskkroppar.

Spring och köp tidningen och kika in här under den kommande veckan så får ni vara med på resan.